Političari se bogatili na maskama: Afera trese i Njemačku

asd
Čini se da Austrija nije jedina država koju potresa afera sa zaštitnim maskama. Više zastupnika njemačkog CSU-a i CDU-a osumnjičeno je da su zaradili stotine hiljada eura jer su lobirali za nabavku maski od pojedinih tvrtki. U Njemačkoj je izborna godina pa javnost s velikim zanimanjem promatra sve što se događa.

Zastupnik bavarskog CSU-a Georg Nüßlein povukao se u petak s funkcije potpredsjednika zastupničkog kluba te istaknuo da se na idućim izborima neće kandidirati. Nüßlein je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konzultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju poslove s državom oko nabavke maski. Racije su provedene na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lichtensteinu, a Državno tužiteljstvo u Münchenu priopćilo kako postoji osnovana sumnja na uzimanje mita.

Nüßleinu je ukinut imunitet, a Der Spiegel ističe kako je o nabavci maski razgovarao direktno razgovarao s ministrom zdravlja Jensom Spahnom. U mogući politički skandal nije umiješan samo Nüßlein. Pod sumnjom je i CDU-a Nikolas Löbel koji je prema pisanju Bilda, zaradio 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im osigurao državnu nabavku.

Prema pisanju Der Spiegela, pod sumnjom su i neki drugi politički dužnosnici dvaju stranaka. U rujnu ove godine održat će se izbori za Bundestag, a posljednje ankete sugeriraju da najveću šansu da predvode novu vladu imaju CDU/CSU. Hoće li posljednja afera uzdrmati njihove pozicije još je teško i rano za reći.