POLITIČKA BOMBA: JAVIO SE PRVI REPUBLIKANAC KOJI ĆE GLASATI ZA OPOZIV TRUMPA 'Ovo je najteža odluka koju sam donio u svojoj političkoj karijeri'

trump
Senator i nekadašnji predsjednički kandidat Mitt Romney u srijedu je objavio da će glasati za opoziv aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, čime je postao prvi republikanac koji će to učiniti.

Kako javlja Washington Post, Romney si je ovom objavom osigurao mjesto u povijesti, s obzirom da je postao usamljeni glas u inače gotovo jedinstvenoj Republikanskoj stranci koja je stala uz svog predsjednika u procesu koji su poveli demokrati.

Romney je najavio da će glasati za opoziv po jednoj od dviju točaka, onoj za zlouporabu ovlasti, dok za drugu, ometanje rada Kongresa, smatra da Trump nije kriv.

- Kada je riječ o zlouporabi ovlasti, mislim da imamo jasne dokaze i argumente koji predsjednikovu obranu čine neuvjerljivom. Nema sumnje da je predsjednik zahtijevao od druge države, Ukrajine, da pokrene istragu protiv njegova političkog suparnika te da je to učinio isključivo iz političkih razloga i da je vršio pritisak na Ukrajinu, rekao je Romney u telefonskom intervjuu za Washington Post.

- Osobno, ne mogu zamisliti što bi bila teža povreda našeg ustava od pokušaja bacanja mrlje na izborni rezultat, a sve s ciljem da se zadrži vlast. A upravo je to predsjednik učinio, rekao je Romney i dodao da je njegova odluka da glasa za opoziv 'najteža moguća' koju je ikada morao donijeti i da se nada da je nikada neće morati ponoviti.

Senat, u kojem republikanci imaju većinu, nastavlja sa zasjedanjem oko 22 sata po hrvatskom vremenu, a na dnevnom redu je glasanje o Trumpovu opozivu. Unatoč Romneyjevom glasu, očekuje se da zagovornika opoziva neće biti dovoljno te da će republikanska većina odbaciti prijedlog o smjeni predsjednika SAD-a.