Političke okolnosti ili diplomatski gaf

Završena je dvodnevna posjeta gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua Sarajevu, gdje mu je domaćin bio kantonalni premijer Edin Forto. Gradsku upravu nije posjetio. Dok pojedine stranke smatraju kako je riječ o diplomatskom skandalu, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka odgovara u pitanju su posebne političke okolnosti i dodaje da su odnosi dva grada na visokom nivou. Sarajevo i Istanbul su gradovi pobratimi.

Uslijedile su reakcije.

"Povrh svega, Abdulah Skaka uzima sebi za pravo da javno drži lekcije o ‘nepoznavanju političkih okolnosti’ čelniku grada sa 15 miliona stanovnika, u kojem je dobio najveći postotak glasova od svih gradonačelnika Istanbula u zadnjih 30 godina. Jasno je da se radi o nastavku podaničkog odnosa SDA i njihovih političkih prikolica prema Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci", poručuju iz SDP-a.

"Sramotan je takav nedostatak političke slobode kod gradonačelnika Sarajeva i licemjerno je da on ikad više govori o Sarajevu kao slobodarskom gradu jer radi sve da ga učini zatvorenim za sve slobodoumne ljude. Istanbul je jedan od najvećih gradova na svijetu i istovremeno jedan od najvećih prijatelja Sarajeva", ističu iz Naše stranke.

"Šta kad, ako, sutra na vlasti bude CHP u Turskoj? Je li nama Turska prestaje biti bratska zemlja? Je li se briše Otomanska imperija iz naše historije i sve veze koje imamo? To je politika protiv koje se mi borimo. Sinoć sam sa načelnikom Hadžibajrićem i gospodinom Imamogluom, čovjekom koji je imao milione glasova i upravlja budžetom od 10 milijardi eura, imao razgovor o saradnji Istanbula i KS jer Grad Sarajevo to očigledno neće", kaže predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković.

Pokušali samo dobiti komentar i od predsjedništva SDA, no reakcija nije bilo, ili kako je poručio novoizabrani predsjedavajući skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik da treba pitati one koji su uskratili gostoprimstvo.

Iako su iz Turske ambasade medijima odgovorili kako sastanak dva gradonačelnika nije ni bio planiran,oštre reakcije su bile očekivane zbog niza skandala koje smo imali prethodnih godina. Orhan Pamuk, turski nobelovac na kraju ipak nije izabran za počasnog građanina Sarajeva, nikada nije obrazloženo zbog čega, nezvanično zbog javnih kritika upućenih turskom predsjedniku, dok je Aliju Lafcioglua, profesoru matematike, zaslužnom za mnoge uspjehe naših srednjoškolaca na međunarodnim takmičenjima, oduzeta plaketa Grada, navodno jer je blizak FETO pokretu. Zvanično nikada nije objašnjeno zbog čega.