Politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska danas kod Vučića

Na stolu aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini

U Beogradu će danas biti održan sastanak političkih lidera iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Sastanak je zakazan za 12 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije. Kako su potvrdili entitetski zvaničnici sa srbijanskim predsjednikom će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, te ga upoznati sa problemima nastalim nakon što je SDA usvojila programsku deklaraciju. 

- U subotu u 12 sati svi predsjednici parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske održat će sastanak sa Vučićem i njegovim saradnicima kako bi ga upoznali sa ovom situacijom. Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o svom radu i da ocjeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ustavom Bosne i Hercegovine - kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Sastanku će prisustvovati i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Vučić je rekao da će u Beogradu razgovarati s predstavnicima svih značajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj u želji da se sačuva mir u regionu.

- Doći će i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, doći će i lider SDS-a Mirko Šarović, doći će, vjerujem, i lider PDP-a Branislav Borenović i mnogi drugi i razgovarat ćemo o tome jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod, da se izborimo za mir, da ne ugrozimo ni napredak Srbije jer mi brže napredujemo nego drugi - kaže Vučić.

Rekao je i kako Srbiji ne treba zaustavljanje tog napretka "ni na koji način i ni pod koju cijenu".

- Nama treba mir. Zato naša situacija nije nimalo laka, jer sad kada odem bilo gdje u svijet, u skladu s Dejtonskim sporazumom, pitaju nas i za situaciju u BiH, a ja im kažem: ''Mi se ne miješamo u njihove odnose'' - dodao je Vučić.