Stanje i rezultati poljoprivredne proizvodnje u USK

poljoprivreda
Stanje, rezultati i problemi u poljoprivredi su bili tema sastanka Premijera USK Mustafe Ružnića i Sulejmana Kulenoviča, ministra poljoprivrede.

Redovna isplata, poticaji, povećane proizvodnje uprkos pandemije uzrokovane virusom COVID-19, najava da će se i ove godine osigurati isti iznosi sredstava za ovaj sektor. Informacije su koje su dočekane veoma optimistično.

Razgovarano je o boljoj saradnji sa veterinarskim zavodom kao i na aktivnostima zaštite domaće proizvodnje.

Za poljoprivredu prošle godine izdvojeno je 6 miliiona konvertibilnih maraka od toga 4.700.000 za poticaje.

Iz Vlade USK obećavaju da će fond za poticaje i dalje ostati isti bez obzira na krizu uzrokovanu pandemijom.

Kako kaže Premijer USK Mustafa Ružnić, dogovor je postignut da sve što trebaju učiniti je da ne idu nazad bez obzira na projekcije Federalnog Ministarstva smanjenje ti prihoda sa 155, na 134 a sad na 123 milijuna konvertibilnih maraka, moraju učiniti sve da ostane izdvajanje za poljoprivredu bar na prošlogodišnjem nivou, a svaka marka koja se može povećati trebaju se uložiti.

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede USK kaže da je sve manje-više isplaćeno na vrijeme.

Osim toga što su povećana sredstva za poljoprivrednu proizvodnju bitno je da sve bude na vrijeme isplaćeno - navodi Kulenović.

Dževahir Babić, predsjednik udruženja "SELJAČKA SLOGA" dodaje da u posljednje dvije godine uredno dobivaju izvještaje o utrošku sredstava.

Poljoprivrednici tvrde da na vrijeme dobivaju poticaje ali i dalje ima problema. Jedan od njih je nedovoljna nezaštićenost domaće proizvodnje.

Ahmet Lipović, predsjendik udruženja "KRAJINA CAZIN" napominje kako je njihov stav da dođu do zaštite kompletne domaće proizvodnje, kako bi ipak mogli biti konkurenti nekome drugom odnosno kako bi znali šta proizvode. Premijer očekuje kako će kanton uskoro dobiti budžet te da će sve biti uredno isplaćeno do kraja kalendarske godine.