Poljoprivredni proizvođači traže sastanak s Bakirom Izetbegovićem, zahtijevaju da se zaštiti domaća produkcija

.
Poljoprivrednici ističu kako su u velikim problemima

Delegacija poljoprivrednih proizvođača s prostora cijele Bosne i Hercegovine zatražila je od lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da ih primi na sastanak u vezi s njihovom inicijativom za zaštitu domaće proizvodnje. Poljoprivrednici smatraju da Izetbegović ima mogućnost da utječe na pozitivan stav ministara u Vijeću ministara koji nisu podržali odluku o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz mesa u BiH.

 

Oni su podsjetili da poljoprivredna proizvodnja u BiH nikada do sada nije bila na nižim granama i u većim problemima, zbog čega su pokrenuli inicijativu za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

 

Oni su podsjetili, kako prenosi Srna, da pojedini ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu podržali ovu odluku na posljednjoj sjednici Vijeća ministara, a nisu odgovorili ni na poziv domaćih proizvođača da zajedno pokušaju da pronađu rješenje.

 

Istakli su da im to što odluka nije podržana prouzrokuje štetu za koju će potražiti pravdu kod nadležnog suda, a protiv lica koja su prouzrokovala ovu štetu podnijeti krivične prijave.

 

Poljoprivrednici tvrde da bi usvajanjem spomenute odluke BiH ostvarila značajne benefite, odnosno da bi na bazi proračuna carine i takse na uvoz mesa, BiH prihodovale oko 100 miliona KM na godišnjem nivou, uz povećanje broja radnih mjesta, kao i značajnog porasta pokrivenosti uvoza izvozom.

 

- Možda najznačajniji efekat, a u uslovima pandemije se pokazalo, jeste obezbjeđenje prehrambene sigurnosti vlastitog stanovništva i nezavisnost od tuđe milosti, napomenuli su i dodali da se nadaju da na sljedećem glasanju u Vijeću ministara o uvođenju mjera zaštite domaće proizvodnje neće biti dileme među ministrima.

 

Delegaciju poljoprivrednih proizvođača činili bi predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH, Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.