Poljoprivrednice - uzdaju se samo u svoj rad, trud i rodnu godinu

Traktor
Da se poljoprivredom ne treba baviti samo u doba korone kako ovih dana često čujemo, pokazuju vrijedne žene iz Kiseljaka kod Tuzle. One se godinama bave time te tako popunjavaju kućni budžet. Na njihovu sreću, imaju i malu podršku. Plastenička proizvodnja, uzgoj peradi i stoke neke su od podržanih inicijativa u okviru programa podrške ženama poduzetnicama Fondacije tuzlanske zajednice.

Paradajz, paprike, krastavci rastu pod vrijednim rukama Sabine Muratović koje je počela uzgajati povrće prije šest godina nakon što je dobila plastenik preko Udruženja žena romkinja „ Bolja budućnost“. Svaka naredna donacija, dobro joj je došla.

"Plasiram prozvode većinom tu u naselje, komšiluk mi uzima. Porodica naša, moja, njegova. Plasiramo sve. Vjerujte da nekada nama ne ostane za naše potrebe. Kada nam treba za zimnicu, nekada i mi sebi kupimo", kazala je Muratović iz Kiseljaka.

A komšije i rodbinu domaćim proizvodima snadbjeva i Dragica koja se pet godina bavi uzgojem pilića i ćurki. Kaže da godišinje uzgoji i proda tri ture. Ove godine preko projekta dobila je besplatno perad i hranu što joj je vrlo značajno.

"Značajno je što se time mogu baviti. Mnoge naše žene ne mogu dobiti posao jer nisu školovanje i obrazovane. Teško se zapošljavaju. I ovo je značajno da se može od kuće raditi, da si aktivan, da imaš svoj dinar i baviš se nečim", rekla je Dragica Mujić.

Preko istog programa pomoći, porodici Mehmedinović donirana je junica.

"Desilo se da su i odlučili pomoći mještanima Kiseljaka pa je i moja supruga iskoristila to. Prijavila se i išla na edukaciju. Dobila je što je dobila. Mislim da je stvarno. Dobro nam je došlo, imamo svoju zemlju. Od nje ćemo stvoriti kravu. Uglavnom od nje ćemo u budućnosti imati sve više i više", ispričao je Enver Mehmedinović iz Kiseljaka.

Projekat animira nezaposlene žene da se bave prihodovnim aktivnostima i finansijski pomažu porodicama.

"Do sada imamo 11 projekata prihodovnih aktivnosti. Uglavnom su to žene i imamo jednog muškarca. Uglavnom su žene Romkinje. One su se i prijavljivale na naše javne pozive, nakon čega su završile edukaciju, naučile praviti biznis plan, naučile o tržištu i sa svojim biznis planovima aplicirale kod Fondacije i komisija se odlučila za ovih 11 projekata", pojasnila je Albina Beganović iz Fondacije tuzlanske zajednice.

"Mi faktički zavisimo od donatora i šta će oni finansirati. Ali mi to ne želimo već želimo jednu klimu da ljude vratimo poslu. Da ne zavisimo od humanitarnih akcija i hoće li biti donator sutra ili prekosutra. Ljude da uvučemo u rad i da zavise od svog rada i postanu samostalni", rekao je Dragan Božić iz Mjesne zajednice Kiseljak.

Poljoprivreda nije gospodski posao, već težački. Ipak, Sabina i Dragica ne žale se.

"Nije to toliko ni teško baviti time jer je proizvod pilića najbrži i najjednostavniji proces. Jest malo teže ali isplati se", kazala je Dragica.

"Vjerujte da nije ništa teško. Ono za šta imaš volju, imaš i vremena. Ja, muž i dijete, kada ja ne mogu, oni mi uskoče i pomognu", poručila je Sabina.

Podršku koju su dobile bila im je temelj za razvijanje porodičnog biznisa i stvaranje radnog mjesta vlastitim rukama na kućnom pragu. Žene poljoprivrednice uzdaju se samo u svoj rad, trud i rodnu godinu.