Šarović: Naši poljoprivrednici imaju najstariju opremu u Evropi

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvorio je danas na Mostarskom sajmu i jednu podsajamsku manifestaciju iz domena poljoprivrede. Sajam opreme i investiranja u poljoprivredi zemalja platforme 16+1 realizira se uz partnerski odnos s Narodnom republikom Kinom.

Šarović je na otvaranju kazao kako je ovo sjajna tradicija jer je prošle godine u ovoj formi bio organiziran Sajam vina.

"S nama su danas dvije najreprezentativnije kompanije koje dolaze iz ove prijateljske zemlje. Kina je važan trgovinski partner BiH, naša saradnja je prije svega orijentisana na izgradnju infrastrukture, na izgradnju energetskih objekata i poznato je da je Bosna i Hercegovina ostvarila zavidne rezultate. Neki energetski objekti su već pušteni u pogon, a neki će biti u narednom periodu. Očekuje se da ove godine počne izgradnja i najvažnijeg takvog objekta, Bloka 7 TE Tuzla, čija je vrijednost više od osam stotina miliona eura", kazao je Šarović.

Ministar je naglasio kako je poljoprivreda kod nas jedan od strateških sektora, ali da je naša boljka zastarjela oprema i poljoprivredne mašine. Po tim parametrima smo na samom začelju ne samo regiona, već i cijele Evrope.

"Tehnologija koju Kinezi posjeduju može biti važna za našu zemlju i mi ovdje zajedno s njima možemo ostvariti značajan napredak, naglasio je Šarović.

Hu Jan, specijalna izaslanica Narodne Republike Kine za saradnju sa zemljama 16+1, kazala je kako je ova platforma već pokazala svoje mogućnosti, ali da se u narednom periodu može uraditi još mnogo više te da je ova sajamska manifestacija pravi korak u tom smjeru. Razmjena Kine i zemalja ove platforme u snažnom je porastu.