Polusatni štrajk ljekara i stomatologa u FBiH

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na protestima ljekara u maju, a do njega se pokušalo doći i putem izmjene Zakona o radu.

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih oko 4.500, održali su danas polusatni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata. Ni protest ljekara i doktora stomatologije održan u maju ove godine u Sarajevu nije dao rezultat, a upozorenja da ostajemo bez ljekara i da će se kriza produbiti niko nije shvatio ozbiljno.

Inače, u štrajku su od 2. septembra i članovi Sindikata radnika u zdravstvu koji nisu uspjeli postići dogovor s Vladom KS o povećanju plaća, odnosno o Granskom kolektivnom ugovoru. Od 24. septembra najavljuju i radikalniji pristup i okupljanje pred zgradom Vlade KS. 

Iz Saveza su istakli da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i da se tim putem bore za prava svojih članova.