Polusatnim štrajkom prosvjetni radnici u FBiH iskazali solidarnost s kolegama u USK

U USK ne traže ništa, već samo da se poštuju propisi. Znači, da se poštuju odredbe kolektivnog ugovora, a on je sastavni dio Zakona o radu.

 

Predsjedništvo Upravnog odbora Saveza sindikaza osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH nedavno je donijelo odluku o organizovanju i održavanju generalnog štrajka upozorenja kao vid solidarnosti i podrške kolegama u Unsko-sanskom kantonu, koji, između ostalog, traže istu osnovicu koju imaju ostali radnici u USK. Štrajk upozorenja je održan u srijedu od 10.30 do 11 sati.
 

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, za Anadolu Agency (AA) je istakao da neće odustati od podrške kolegama iz USK-a sve dok ne ostvare svoja prava.

“Osnovno načelo sindikata jeste solidarnost, uzajamnost. Moramo biti solidarni sa svim našim kolegama iz našeg sindikalnog djelovanja osnovnog i srednjeg, a tako moramo pokazati solidarnost i prema drugim sindikatima, rudarima, zdravstvu, koji su danas u štrajku. Dajemo i njima punu podršku da ostvare svoja prava“, kazao je Bešlić i nastavio:

“Ova situacija koja traje, nije to od jučer. Ona traje od januara u Unsko-sanskom kantonu. Obećanja, dogovori, potpisi sve se krši. Tako da imamo situaciju da je štrajk najavljen u julu, a Vlada nije reagovala na to. Vjerovatno se pouzdala da će biti sudstvo na njenoj strani, pa će štrajk zabraniti koristeći floskulu o pravima djece na obrazovanje. Mi iz sindikata samo poručujemo neka sud i tužilaštvo tuže Vladu USK-a, zato što nije obezbijedila funkcionisanje sistema.“
 

Bešlić naglašava da prosvjetni radnici u USK samo traže svoja prava i platu, jer i oni imaju djecu.

“U USK ne traže ništa, već samo da se poštuju propisi. Znači, da se poštuju odredbe kolektivnog ugovora, a on je sastavni dio Zakona o radu. I, traže ravnopravan tretman svih budžetskih korisnika, da im se isplate dugovi koji nisu, a to su prevoz, topli obrok i ostale naknade. To nije ništa realizovana. Takva situacija ne može biti. Moramo biti ozbiljni i poštovati zakonske propise ove države. Ko ne poštuje treba da odgovara pred sudovima“, smatra Bešlić.

Dodaje da je u ostatku Federacije BiH u prosvjeti mnogo bolja nego u USK, mada je i to, veli, daleko od idealnog.

“Imamo razgovore, dogovore sa vladama, pregovore, jer i ova situacija u USK mora se završiti razgovorom. Sud ne može ništa riješiti, jer ako sud zabrani danas, mi ćemo za deset dana ponovo štrajk pokrenuti. Znači mora se sjesti i ozbiljno razgovarati da se ta situacija riješi“, rekao je Bešlić.

Ukoliko se status kolega iz USK-a ne riješi nakon današnjeg štrajka upozorenja, Bešlić je najavio da će svi prosvjetni sindikati u FBiH i dalje stajati uz njih, te da će i dalje organizovati štrajkove upozorenja.