Pomak u Skupštini USK formirao novi klub zastupnika

Na protokol Skupštine USK-a predan je akt o formiranju novog kluba zastupnika. Prema navodima iz akta zastupnici Zikrija Duraković i Ilda Alibegović napuštaju koaliciju „A SDA Pomak- Zajedno“.

U budućem periodu Pokret za modernu i aktivnu krajinu POMAK će djelovati kao samostalan klub, potvrdio je to za RTVUSK skupštinski zastupnik Zikrija Duraković.

Objašnjava da je prvobitna ideja Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu definisana početkom prošle godine, potpisom dva gradonačelnika i dva općinska načelnika.

U takvom sastavu su krenuli sa pripremama za Opće izbore 2018. godine. Poslije izbora osvojili su 8 mandata te zajedno radili šest mjeseci kao jedan klub A-SDA-POMAK-Zajedno. Paralelno sa idejom osnivanja POMAKA krenulo se i u formalizaciju odnosno registraciju političke stranke, kaže Duraković.

"U međuvremenu početkom ove godine i te aktivnosti su formalizirane, završene, tako da trenutno imamo registrovanu političku stranku POMAK, gdje je predsjednik Šuhret Fazlić i kao logičan slijed aktivnosti došlo je do registracije konkretno samostalnog kluba u Skupštini USK-a, odnosno kluba POMAK ili kluba za modernu i aktivnu Krajinu gdje smo članovi kolegica Ilda Alibegović i ja, - kaže Zikrija Duraković, zastupnik u Skupštini USK-A (Pomak).

Međutim, u javnosti i na pojedinim portalima, odmah se počelo spekulisati da će osamostaljenjem POMAK-a doći do promjene skupštinske većine. Takve tvrdnje demantirala nam je zastupnica u Skupštini USK-A Ilda Alibegović.

"Mi sigurno ispred POMAKA, nećemo biti ti koji će narušavati postojeću većinu, a ukoliko ona bude narušena od neke druge, treće ili četvrte strane, mi se svakako ograđujemo, jer POMAK sada djeluje kao klub unutar iste većine, ista priča i kao što sam rekla jedino što se mijenja jeste što će postojati jedan politički klub više nego sto je postojao do sada", kaže Ilda Alibegović.

Alibegović dodaje da će o formiranju novog kluba POMAK, ostale zastupnike upoznati u utorak na sjednici Skupštine Kantona.