Pompeo: Svijet je mnogo sigurniji od danas

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike), koji je inače objavio snimak ubistva, jučer je za američke medije kazao da je američka vlada donijela “odluku baziranu na obavještajnim podacima” kako bi opravdala pokretanje napada na Kasema Sulejmanija (Qasem Soleimani) te da je iranski komandir “aktivno radio” na napadu u regionu koji se skoro trebao izvršiti.

- Odluka da se pokrene zračni napad je “spasila živote Amerikanaca”. Desetine, ako ne i stotine života Amerikanaca su bile ugrožene u napadu na kojem je Sulejmani radio i koji se trebao skoro desiti - rekao je američki državni sekretar. 

Na pitanje je li američki teritorij bio ugrožen, Pompeo je rekao da “su to bile prijetnje koje su locirane na terenu.” Međutim, nije ulazio u detalje o mogućem napadu, ali je rekao da će Trampova administracija “uraditi sve u njihovoj moći” da objavi svoje obavještajne podatke u narednim danima. 

- Izjava francuskog ministarstva za evropske poslove da će napadi učiniti situaciju u regionu još opasnijom kratko ću prokomentirati. Mislim da Francuzi jednostavno griješe oko toga. Svijet je mnogo sigurniji od danas - istakao je Pompeo.