PONOS CAZINA: Nana Razija ima 86 godina, klanja, posti i uči Kur'an

NANA
Ona je sebi uštedjela dovoljno novca za par ovaca od kojih bi prodavala jagnad i tako čuvala, sakupljala pare da bi otišla na Hadž.

"U Cazinu ima jedno naselje koje se zove Puškari. U Puškarima - kako mi Cazinjani kažemo - ima divan primjer jedne naše nane, muslimanke i Bošnjakinje. Nepoznata je ona u Cazinu, ali oni koji je znaju od rodbine, komšija i prijatelja, znaju je po dobru. Među onima koji je poznavaju sam i ja. Poznavao sam je odmalena. Njena ljubav prema islamu mi je posebno ostala urezana svo ovo vrijeme. Pogotovo se sjećam kao dječak da bih je vidio kako čuva svoje ovce po Puškarima.

Tada nisam znao o čemu se radi, ali sam kasnije saznao. Naime, ona je sebi ušparala dovoljno novca za par ovaca od kojih bi prodavala jagnjad i tako čuvala i skupljala pare da bi otišla na hadž." navodi naš čitatelj.

Trebalo je dugo vremena i truda da se ojanji ovca pa onda da se hrani i pazi kako bi se mogla prodati po nekoj razumnoj cijeni. Trebala je tako oko 50-tak jagnjadi prodati. Taj njen trud se isplatio; 2004 godine je uspjela otići na hadž, elhamdulillah, u svojoj 70 godini.

Danas naša nane, Razija Puškar, ima 86 godina. Klanja, posti i uči Kur'an, ali na transliteraciji i izuzetno povećanih slova zbog oslabljenog vida.

Molimo Uzvišenog Allaha da joj podari Svoju milost i najveće džennetske stepene!