Ponovo se odlučuje o presudi Amelu Sejfoviću za pljačku i ubistvo

Sejfović osuđen na 14 i po godina zatvora za otimačinu 300.000 KM iz „Raiffeisen banke“ i ubistvo bicikliste Keme Bašića 5. novembra 2016.

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine održana je sjednica po žalbama Tužilaštva i odbrane na presudu kojom je Amel Sejfović osuđen na 14 i po godina zatvora za pljačku 300.000 KM iz „Raiffeisen banke“ na Ilidži i ubistvo bicikliste Keme Bašića 5. novembra 2016.

Priznali krivicu 

Sejfović nije prisustvovao sjednici. Njegov advokat Muhidin Kapo uložio je žalbu na presudu iz svih zakonskih razloga. Zatražio je da ona bude ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje ili da se Sejfoviću izrekne blaža kazna. Tužilaštvo se ovome usprotivilo i zatražilo je strožiju kaznu za optuženoga. Odluka će biti naknadno donesena.

Na optuženičkoj klupi bila je i Amelova sestra Alma Sejfović, koju je Kantonalni sud Sarajevo osudio na tri godine zatvora. Optuženi Arif Hajradinović dobio je osam godina i šest mjeseci zatvora. Nizama Beširević, Haris Hajradinović i Goran Šakota oslobođeni su optužbi. Jasmin Ibišević, Samir Baltić i Tarik Zećirović, koji su bili dio ove ekipe, potpisali su sporazume o priznanju krivice.

Krivično djelo

Pljačkaši su tokom bijega automobilom Alfa Romeo pucali u pravcu zaštitara banke. Hici su u pucnjavi ubili Bašića, koji se kretao biciklom. Inače, Anel Hajrović, koji je bio označen kao treći član razbojničke bande, pristao je na izručenje Srbiji, gdje je bio tražen zbog pokušaja ubistva.

Nizama Beširević teretila se za pripremanje krivičnog djela. Haris Hajrović, Goran Šakota, Jasmin Ibišević, Samir Baltić i Tarik Zećirović teretili su se za pomaganje počiniocima nakon krivičnog djela.

 

  • Opljačkana poslovnica „Raiffeisen banke“ na Ilidži

    Opljačkana poslovnica „Raiffeisen banke“ na Ilidži

Bijeg iz zatvora

Amelu Sejfoviću trenutno se sudi za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda „Miljacka“ u Sarajevu. Na optuženičkoj klupi su i Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Nikola Simić, Mirza Fazlić i Sanjin Borčak. Prema navodima iz optužnice, Sejfović se tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.