Poplave i dalje prijete Virpazaru, u Ulcinju stanje pod kontrolom

Nivo Skadarskog jezera i rijeke Crnojevića je u porastu zbog sinoćnjih kiša, pa opasnost od poplava i dalje prijeti stanovnicima Virpazara.

Kako je kazao mještanin Virpazara za CdM, voda je jutros izbila kod stare pekare i zatvorila luk mosta Vukosavovića prema staroj kaldrmi. 

- Predostrožnosti radi, iz prizemlja objekata u ovoj varošici stvari su uklonjene, a sve vrijeme u pripravnosti su ekipe Službe zaštite, doma zdravlja, policije, mjesne zajednice, kao i građani - istakao je on.

Vodostaj Rijeke Crnojevića, prema posljednjim mjerenjima Zavoda za hidrometeorologiju od 7.30 sati iznosi 202 centimetra, što je 76 centimetara više u odnosu na posljednje jučerašnje mjerenje. 

Prema riječima Aleksandra Zubera, načelnika Službe zaštite i spašavanja Cetinja, voda je ušla u kuće koje se nalaze u blizini šetališta, ali nema novih poplavljenih objekata.

- Ekipe Službe zaštite i spašavanja su na terenu i obilaze ugrožena područja. Trenutno nema padavina, ali kako vodostaj i dalje raste, sve nadležne službe su i dalje u pripravnosti - kazao je Zuber za Radio Cetinje. 

Prema meteorološkom izvještaju, jučer poslije podne i tokom noći, na području Cetinja palo je 75 litara kiše po metru kvadratnom. Prognostički parametri za danas najavljuju promjenjivo oblačno vrijeme uz povremenu kišu.

Na ušću rijeke Bojane situacija se znatno popravila nakon jučerašnjeg orkanskog juga i visokog plimskog talasa. 

- Stanje je sada pod kontrolom. Rijeka može lakše da otiče i vodostaj je u laganom padu - kazali su vlasnici vikendica i restorana na Bojani.

Teža je situacija u gornjem toku Bojane, odnosno u selima Lisna, Bori i Fraskanjel, gdje će se posljedice poplava još sedmicama osjećati.