Poplave i vlast: Građani prepušteni sebi, a političari u svojim kabinetima

poplave
Četvrti dan zbog poplava Krajina je na koljenima. Građani, uz lokalne civilne službe, u najvećoj mjeri prepušteni sami sebi. Političari u svojim kabinetima.

 

Voda koja nadolazi, strijepnja i zvuk pumpi koji ometa tišinu. Priroda je nad Krajinom nemilosrdna. Količinu vode koja se na kraju slila i u njegov dom, Mirsad ne pamti.

“Mi smo svašta u životu preživjeli tako da se nosimo i sa ovim. Znate kako kažu, ne daj Bože gore, uvijek može biti gore, ali eto. Očekivali smo više razumijevanja i pomoći od institucija”, kaže Mirsad Vojić iz Bihaća.

I ovaj put, čini se, ostali su usamljeni. Prvo Sanski Most, pa Bihać, a onda i Bosanska Krupa u kojoj je danas najgore. Najmanje 350 kuća odsječeno je od svijeta, a u njima mještani uglavnom prepušteni sami sebi ili pomoći lokalnih snaga.

“Ja sam zvao premijera Nikšića da se malo Federalna uprava civilne zaštite da se malo trzne. Oni imaju najbolju opremu, oni imaju obučene ljude, opremljene ljude. Oni su danas trebali biti ovdje, a ne u Sarajevu”, kazao je Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

A Sarajevo je Krajinu stavilo pod sanckije – optužuju građani na društvenim mrežama. Čak i profesor Sead Turčalo konstatuje: “Šta zna Sarajevo gdje je Krajina”. Čak i članovi popularnih bendova “Dubioza kolektiv” i “Helem nejse”. Prozivaju političare, baš kao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić:

“I tako, dok se ovih dana borimo sa vodom i poplavama, zaključujem da problem odnosa prema Krajini nije ni u politici nego u neosvještenosti i neobrazovanosti političara koji pojma nemaju šta je država ni šta je patriotizam.”

Zbog čega, zaključuje, ne trebaju ni dolaziti u čizmama i sa kolonom medija. Poruka na koju mu odgovara premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

“To nije babovina premijera USK pa da on određuje ko će doći ili neće doći”, kazao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

I zato će premijer Federacije Bosne i Hercegovine doći – sutra. Nakon što se danas, četvrti dan od poplava o Krajini zabavila i Vlada u Sarajevu i odlučila:

“Vlada sa nekih 500 hiljada KM interveniše po 150 hiljada za dva grada Bihać i Bosansku Krupu, 150 hiljada za opštinu Sanski Most i 50 hiljada za opštinu Ključ”, dodaje Nikšić.

S druge strane entitetske linije razgraničenja, nizvodno, situacija po građane jednako tmurna. Kritično je u Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici. Pod vodom su desetine domaćinstava, poljoprivredna dobra među kojima i 15 dunuma Stojanovih kukuruza.

“Ima i više, samo nije ovdje. Ima dolje niže u Petrinji. A ovdje ima 15 dunuma isto ječma, ima trikitala ima pšenice. Ni jedne vreće nam niko nije donio niti je upitao išta”, kazao je Stojan Palija iz Kostajnice.

I dok građani gledaju u nebo, resorni ministar u Banjaluci je odmjeravao i degustirao jabuke. Na panelu koji je trebao dati odgovor na pitanje kako domaće voće učiniti vidljivijim na policama domaćih marketa.

Zašto je u tom trenutku tu, a ne u poplavama ugroženim opštinama pitanje je koje je začudilo ministra, koji tvrdi – na terenu je više nego što mediji misle, a odgovorio je i na pitanje da li se moglo uraditi više na zaštiti od poplava.

“Ne može Vlada RS, nijedna lokalna zajednica napraviti protočnost svih kanala da nema poplava, moraju građani jednostavno da budu svjesni da živimo u jednom vremenu klimatskih promjena”, kazao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

U drugom dijelu dana iz odijela i vlade ministar je prešao u manje formalnu odjeću i na teren u Prijedor, Novi Grad, Kostajnicu i Kozarsku Dubicu opštine o kojima će sutra, treći dan od poplave, i Vlada Republike Srpske na sjednici na kojoj će procijeniti štetu.