Poplavljen objekat kompanije Robot u Rajlovcu, pričinjena velika materijalna šteta

c

Kompanija Robot potrpjela je veliku materijalnu štetu u poplavama koje su prethodih dana pogodile Sarajevo, tačnije naselje Rajlovac gdje se nalazi njihov objekat.

Sve počinje u petak, 5. novembra 2021 godine u 6:30 kada se vodostaj rijeke Bosne naglo povećava i dolazi do izlijevanja vode.

Vodena bujica koja je sprečavala prilaz Robotu u sarajevskom naselju Rajlovac u 7 ujutru iznosila je preko jedan metar visine.

Radnici Robota koji su ušli sa vozilima prije 7 sati ujutru, ostali su opkoljeni vodenom bujicom, te su evakuisani u upravnu zgradu koja ima tri sprata.

Skladište koje se nalazi jugoistočno od uprave se do 10 sati ujutru napunilo vodom čiji je vodostaj bio preko 1,60 metara.

Važno je napomenuti da Robot Rajlovac posjeduje oko 15.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora u koji spadaju maloprodajni objekat, centralno skladište i niz pomoćnih objekata, te veliki parking prostor. Na ovoj lokaciji radi preko 300 ljudi.

"U trenutku poplave Elektroprivreda je morala isključiti struju radi bezbjednosti, što su učinili prije 8 sati ujutru. Kompletna mehanizacija se nije mogla koristiti radi visine vodostaja i mulja koji je voda nanijela. Vodena bujica je nosila sve i nije bilo moguće kretati se niti spašavati robu u skladištu. Vozila zaposlenika Robota, kao i službena vozila koja su se u trenutku poplave zadesila na parkingu morali smo vezati, međutim dio vozila koja nismo uspjeli zavezati zbog nemogućnosti prilaska, bujica je odnijela na pristupni put Robotu", istakla je direktorica Robota, Saima Hodžić.

Kompanija se zahvalila civilnoj zaštiti grada Sarajeva koja je pokušala dopremiti hranu za evakuisane radnike, jer je ulaz u maloprodajni objekat usljed neminovnog isključenja struje i visine vodostaja ostao blokiran, te se u objekat nije moglo ući.

"Budući da je kiša neprestano padala u petak i subotu, tek smo u nedjelju pomoću velikih bagera i kamiona uspjeli napraviti pomoćni ulaz na parking prostor. Oko 15 sati uspjeli smo osigurati prilaz objektu, te se voda počela povlačiti iz skladišta i sa parkinga, ali je ostao mulj visine 30 do 50 cm koji je dodatno otežao kretanje. Uz pomoć Službe civilne zaštite koja nam je izašla u susret sa bagerima, kao i svih naših resursa, uspjeli smo otkloniti mulj sa okolnih prilaza Robotu i otpad kojeg je bujica nanijela. U nedjelju, 7. novembra još uvijek nije bilo moguće kretanje svih vozila radi nanosa mulja, a prilaz objektu je omogućen u poslijepodnevnim satima za teretna vozila", kažu iz RObora.

Nakon povlačenja vode nastala je velika šteta uzrokovana nanosima mulja i otpada koje je zatvorilo odvode.

"Snadbijevanje električnom energijom omogućeno nam je tek u nedjelju iza 15 sati. Evidentirana je veća materijalna šteta, u vidu nestanka robe koju je bujica odnijela, totalnog oštećenja robe i aparata. Radi velikih nanosa robe i svega ostalog što je bujica nanijela na ulaz, prvo smo morali sve da očistimo kako bismo uopšte ušli u naša skladišta. Za navedeno, angažovali smo kamione koji su otpad prevezli u mnogo tura, a samo u nedjelju njih 20-ak. Također, sa prevozom otpada i otklanjanjem mulja pomogla nam je i Služba civilne zaštite, dok je KJKP VIK pomoglo u čišćenju odvoda na pristupnom putu Robotu", navodeiz komapnije.

Ističu da ih je ova nepogoda zatekla u periodu kada je potreba za snadbijevanje maloprodajnih objekata robom najveća.

"Također, do kraja decembra smo planirali otvaranje tri nova objekta, i to u Kozarskoj Dubici, Bugojnu i Zvorniku, pa smo blagovremeno za nove objekte osigurali sva osnovna sredstva, rashladne vitrine, računala, kase, police i robu za nove objekte, kao i 9 pogonskih dizalica (viljuškara), što je ovom poplavom uništeno. Angažovano je preko 130 radnika Robota i uprave na evidentiranju i saniranju nastale štete. Također, nestankom struje nastala je šteta na svim zidnim i ležećim frižiderima u objektu, ali smo dio robe uspjeli spasiti uz pomoć naših dobavljača. Nastala je šteta i u ekonomatu, uništen je dio arhive, kao i preko 200.000 zalihe rezervnih dijelova servisa", kažu iz kompanije Robot.

Već 7 dana uprava i ostali radnici Robota su na raspolaganju kako bi evidentirali i sanirali nastalu štetu, očistili skladište i omogućili prijem i otpremu robe koja posljenjih dana nije bila moguća radi nanosa mulja i otpada.

"Kako bismo omogućili navedeno, angažovali smo i veliki broj radnika Robota iz ostalih gradova u kojima imamo ili planiramo otvoriti objekte, te smo im omogućili prevoz i prenoćište. Procjena nastale štete preliminarno iznosi preko četiri miliona kovertibilnih maraka, što će se povećavati u narednim danima, dok se stvarna visina štete ne može tačno procijeniti kroz duži vremenski period", zaključili su iz Robota.