Poplavljena 183 objekta u Maglaju, Usori i Tešnju

Imenovane su i stručne Komisije za procjenu šteta nastalih na infrastrukturnim objektima, stambenim, pomoćnim i privrednim objektima, te u poljoprivredi, koje će biti dužne da u što kraćem vremenskom roku obave taj posao.

Poplavljeno je 183 objakta u Zeničko- Dobijskom kantonu. Na području opštine Tešanj u mjestu Puzići došlo je do izlijevanja velike količine vode gdje su bili ugroženi stambeni i pomoćni objekti i infrastruktura, a Profesionalna vatrogasna jedinica imala je više zahtjeva za angažovanjem, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Također, došlo je do izlivanja velike količine vode u mjestima Miljanovci-Lončari, Miljanovci-novi, Jelah-polje, Jablanica, gdje su poplavljeni stambeni i pomoćni objekti. Ukupno je bilo 15 intervencija ovim lokacijama, u kojima je učestvovalo 10 vatrogasaca.

Prema informacijama sa terena ukupno je poplavljeno 53 stambena objekta, više pomoćnih objekata, škola, džamija i Dom kulture. Zbog poplave u zoni izvorista Jelah, obustavljeno je crpljenje vode na pojedinim bunarima, što je uzrokovalo problem sa isporukom vode sa izvorišta Jelah, a korisnici se mole da raspoložive količine vode racionalno koriste.

Put Novi Miljanovci - Palučak do Doma, zatvoren je za saobraćaj do daljnjeg. Vodostaj Usore jutros je iznosio 118 cm i u granicama je normale. Lokalni putevi su suhi.

 

Maglaj

Zbog jakog nevremena koje je zadesilo općinu Maglaj načelnik općine je, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Maglaj, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane poplavom i klizištem, na područjima sljedećih mjesnih zajednica: Maglaj Grad sa Starim gradom i Omerdinim Poljem, Jablanica, Bijela Ploča, Moševac, Misurići, Ravna, Oruče, Gornji i Donji Rakovac i Liješnica.

Imenovane su i stručne Komisije za procjenu šteta nastalih na infrastrukturnim objektima, stambenim, pomoćnim i privrednim objektima, te u poljoprivredi, koje će biti dužne da u što kraćem vremenskom roku obave taj posao.

U nevremenu je, na podrućju općine Maglaj, poplavljeno preko 100 kuća, oštećena su tri mosta ( dva u MZ-e Jablanica, jedan na rijeci Bistrica MZ-e Ravna).

Lokalni putevi Jablanica, B. Ploča, Donji i Gornji Rakovac, Ravna, Oruče, Misurići, Moševac i Liješnica su bili privremeno onesposobljeni za odvijanje saobraćaja.

Ekipe rade na terenu te dovode stvari u prvobitno stanje za normalizaciju života na ovim lokalitetima.

Vatrogasci su od jučer uklanjali stabala i ispupavali vodu iz podrumskih prostorija.

 

Usora

U općini Usora poplavljeno je oko 30 porodičnih kuća i privrednih objekata, od kojih je najveću štetu pretrpjela firma „KATIĆ“ d.o.o. Omanjska, kao i poljoprivredni usjevi i zemljišta.

Usljed obilnih kišnih padavina i grmljavinskog nevremena u noći sa subote na nedjelju, došlo je na većem području općine, do izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita, kao i začepljenja odvodnih kanala na saobraćajnicama.

Najveća šteta nastupila je na cestovnoj infrastrukturi gdje je došlo do urušavanja nekoliko mostova preko rijeka i gdje je više mostova statički ugroženo podlokavanjem nosive konstrukcije i propusta, kao i erozivnim djelovanjem površinskih voda na samu konstrukciju cesta i mostova, te rušenjem stabala na ceste i električne vodove. Velika šteta nanesena je i poljoprivrednim usjevima, te poljoprivrednom zemljištu u vidu odnošenja zemljišta sa parcela, a zabilježeni su slučajevi uginuća domaćih životinja zahvaćenih poplavom.

Članovi Općinskog stožera civilne zaštite Usora na čelu sa Komandantom i pripadnicima jedinice civilne zaštite, zajedno sa predstavnikom Federalne uprave civilne zaštite i predsjedateljem Općinskog vijeća Usora obišli su poplavljeno područje, te izvršili uvid u razmjere prirodne nesreće. U toku obilaska ugoroženih područja imenovani su poduzimali i naređivale nužne mjere izvršiocima poslova, a u cilju sprečavanja nastanka težih posljedica i uspostave saobraćaja, gdje je to bilo moguće.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je za cjelokupno područje općine Usora, usljed izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita i odvodnih kanala, kao i slijevanjem ogromnih količina voda na prometnice, poljoprivredno i ostalo zemljište, čime je ugroženo nekoliko stotina ljudi i njihova materijalna dobra, kao i gospodarski subjekti na poplavom zahvaćenom području, saopšteno je iz FCUZ-a.

Jutros u 7 sati je, prema podacima FCUZ-a, vodostaj na brani HA Modrac iznosio je 199,43 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 29 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,2 m3/s.

Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se usljed nevremena i obilnih kiša izlila i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Jutros je u 7 sati nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosio 329 cm (nivo kad se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm), gdje je poplavljeno oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Ze-Do kantona je normalan.

Na području Srednjobosanskog kantona vodostaji su stabilni, dok je vodostaj rijeke Save u blagom porastru duž cijelog toka kroz Posavski kanton.