Poreska uprava RS dostavila izvještaj: Budžet RS oštećen za 7,8 miliona KM

321
Podnesene prijave nadležnim tužilaštvima protiv 31 firme

Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini nadležnim tužilaštvima dostavila je 31 izvještaj protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS za 7,8 miliona KM, navodi "Glas srpske".
Intenzivniji rad inspektora Poreske uprave RS
Rad inspektora Poreske uprave RS je u protekloj godini bio intenzivniji, jer je tužilaštvima podneseno više izvještaja, a također je razotkrivena veća šteta po budžet tog bh. entiteta. 

U 2020. godini je tužilaštvima dostavljeno 30 izvještaja zbog sumnje da su poreski obveznici oštetili budžet RS u iznosu od 5,8 miliona KM. Godinu ranije podneseno je 27 izvještaja zbog sumnje da su poreski obveznici oštetili budžet za 3,3 miliona maraka.

Njih 16 je proslijeđeno Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, a po četiri Republičkom javnom tužilaštvu i Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor. Po dva izvještaja su proslijeđena Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, Trebinje i Bijeljina, te jedan u Istočnom Sarajevu.

Inspektori Poreske uprave najviše izvještaja, i to 26, podnijeli su zbog sumnje da je utajom poreza i doprinosa oštećen budžet RS za 7,02 miliona. Inspektori su tužilaštvima podnijeli i tri izvještaja protiv odgovornih lica zbog sumnje da su vođenjem knjiga pričinili štetu od 122.069 KM.

Znatan broj informativnih kontrola
- Podnesen je i jedan izvještaj protiv odgovornih lica zbog sumnje da su nepravilnim izdvajanjem sredstava pravnog lica nanijeli štetu od 235.510 maraka - naveli su u Poreskoj upravi, piše "Glas srpske".

Službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave u prošloj godini su, pored podnesenih izvještaja tužilaštvima, sproveli brojne radnje po zahtjevima sudova i tužilaštava. Tom prilikom su uzeli 142 izjave, uradili 78 provjera poslovanja, kao i 39 analiza poslovanja preduzeća.

- Također su radili na međunarodnoj razmjeni informacija, ali i podataka sa institucijama Srpske i BiH. Urađen je i znatan broj informativnih kontrola te drugih radnji - naveli su u Poreskoj upravi.