Omanovićima laknulo: Porodica dobila novu štalu za ovce (FOTO)

Smještaj za stoku gradili od dotrajalih trupaca

Nekoliko dana nakon što su mediji prenijeli informacije o rušenju štale Himze Omanovića u Žepi, pored kuće ove vrijedne porodice nikao je novi objekt. Izgradio ga je Goraždanin Sead Mićivoda, čovjek koji je u kafani u Goraždu saznao za nevolje petočlane porodice koja živi od stočarstva te u roku od dva sata bio na licu mjesta. 

1

- Moja firma je u proceduri. Registraciju su malo usporili ovi odmori u avgustu, ali brzo će početi s radom. Nastojim pomoći kad god mogu, tako da sam i u ovom slučaju sve završio za dan. Radio sam i u Jezeru kod Ilovače, gdje sam za dvoje djece bez roditelja uradio sprat kuće – kaže skromni građevinski radnik iz Beriča kod Goražda Sead Mićivoda.

Porodica Omanović u Žepi, sada s mnogo više samopouzdanja, priprema sijeno za ishranu stoke tokom zime. Himzo i njegova supruga Elma, sa troje maloljetne djece, žive od poljoprivrede te stada od 50 ovaca i pet goveda. Objekte za smještaj stoke gradili su od trupaca iz obližnjih šuma, ali su dotrajali. 

2

– Štala za ovce sada je izgrađena, a dolazio nam je i pomoćnik federalnog ministra za izbjeglice pa je obećao da će se uraditi i projekt za veću štalu za smještaj goveda i da će to biti urađeno po sistemu „ključ u ruke“. Sad nam je puno lakše, jer smo stvarno bili zabrinuti gdje smjestiti ovce nakon što ih, za nekoliko dana, vratimo s planine, gdje su na ispaši – kazala nam je Himzina supruga Elma Omanović.

3

Podsjetimo, Omanovići imaju samo dječiji doplatak od 105 KM mjesečno, a njihovu molbu za izgradnju štale Ministarstvo izbjeglica FBiH ranije je odbilo zbog proceduralnih razloga.