Porodica nestalog milijardera: Predugo se čekalo na početak spašavanja

.
Tek u 17:40 sati po lokalnom vremenu američka obalna straža je dobila dojavu o nestanku podmornice

 

Porodica britanskog milijardera Hamiša Hardinga (Hamish), koji je u nestaloj podmornici, optužila je OceanGate da mu je trebalo predugo da prijavi nestanak podmornice.

"To je strašno"

Komunikacija između podmornice i broda Polar Prince prekinuta je u nedjelju oko 9.45 sati po lokalnom vremenu, sat i 45 minuta nakon početka spuštanja prema olupini Titanika. 

Ali tek u 17:40 sati po lokalnom vremenu američka obalna straža je dobila dojavu o nestanku podmornice.

- To je strašno. Trebalo je toliko vremena da ih krenu spašavati, to je predugo - rekla je Hardingova rođaka Katlin Kosnet (Kathleen Cosnett) za Telegraph.

Vlasnik podmornice: Još ima nade, danas je ključni dan

Suosnivač OceanGatea kaže da je preostalo vrijeme za spašavanje putnika duže nego što većina ljudi misli. Đulermo Sohnel (Guillermo Söhnlein) dao je izjavu za CNN. Precizirao je da govori u svoje ime, a ne u ime kompanije OceanGate.

Rekao je da izvršni direktor i suosnivač OceanGatea Stokton Raš (Stockton Rush), koji je na podmornici, i ostatak posade znaju da se trebaju maksimalno smiriti kako bi što uštedjeli što više kisika i tako spasiocima ostavili više vremena da ih nađu.

- Četvrtak će biti ključni dan u ovoj misiji potrage i spašavanja. I dalje gajim nadu za svog prijatelja i ostatak posade - rekao je Sohnel.

Foto: Printscreen