Poruka Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore: Razočarani smo

Zbog Zakona o plaćanju poreza na poklone, rapidno bi se mogla smanjiti količina novca koji bh. dijaspora šalje u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Svjetskog saveza dijaspore kažu da su ogorčeni na ovaj poteze BiH, jer bi time bile ugrožene mnoge porodice u BiH koje dobijaju pomoć od dijaspore koje im znači za preživljavanje. Kako navode, ne shvataju zbog čega se novac ponovo oporezuje u BiH, ako je već oporezovan u državama iz kojih šalju novac.

"Jednostavno, mi smo svi razočarani. I ja sam jedan od onih koji šalje i bližoj i daljoj rodbini. I ljudima kojima treba i studentima koje stipendiramo ili ljudima koji trebaju liječenje. Posredstvom prijatelja koji nam traže pomoć. Na osnovu čega je to donesemo? Jednostavno je neko izračunao, već godinama je 3 i više milijardi maraka koji dolaze od dijaspore i to je podatak Centralne banke", kazao je Hasan Šehović predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Poreza na poklon su oslobođeni država BiH, Federacija, kantoni, općine, njihovi organi, upravne organizacije i javne ustanove čiji je osnivač kanton. Zatim vjerske zajednice, vakufi, vjerske zadužbine, zaklade, te djeca, bračni partneri i roditelji poklonodavaca i djeca bez oba koji se nalaze na redovonom školovanju. Svi ostali su oporezovani prema Kantonalnim zakonima u Federaciji.

U Kantonu Sarajevu porez na poklone plaća se ako je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM, dok u svim ostalim kantonima ta vrijednost mora biti veća od 2.000 maraka. Svi navedeni zakoni su se donosili od '97. godina sa raznim izmjenama i dopunama, tvrde iz Porezne uprave Federacije i dodaju da će svi oni koji nisu plaćali porez na doznake odnosno poklone od 2009. godine, morat će isplatiti taj novac.

"Pa porez nije retroaktivan. Obaveza plaćanja ovog poreza je uvedena 2009. godine. Prema našem poreznom zakonodavstvu, ako tako mogu reći, se razvija koncept dobrovoljnog prijavljivanja i plaćanja javnih prihoda. Sva ta lica prema važećim zakonima su dužna da sami prijave taj prihod. Kako ta lica nisu prijavljivala porez, Poreska uprava nije mogla imati podatak da li je neko od tih lica primio ili nije primio novac. Dok nije dobila izvještaj od poslovnih banaka", pojasnio je Šerif Isović, v.d. Direktora Porezne uprave Federacije.

Novac koji dolazi u BiH iz dijaspore veoma je važan za održavanje ekonomske aktivnosti u BiH, koji će završiti u potoršnji i potaknuti stvaranje poreza na dodanu vrijednost tvrde stručnjaci. Te dodaju da bi se doznake koje dolaze iz dijaspore trebale osloboditi plaćanja poreza na poklone što bi doprijenijelo socijalno održivosti u BiH.

"Politička elita svakako nastoji da nađe dodatne izvore za oporezivanje kako bi ojačala svoju materijalnu poziciju. Možda je taj novac otišao za socijalne namjene, možda zdravstvo, obrazovanje", kazao je Anto Domazet ekonomski stručnjak.

U godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2017., doznake iz inozemstva u toj godini iznosile su 2,51 milijardu KM što je za 170,5 milijuna KMviše u odnosu godinu prije. Svi su stava da se još mnogo mora poraditi na Zakon o porezu na poklone, a to tada iz Svjetskog saveza dijaspore poručuju da će potražiti alternativne metode slanja novca prijateljima i rodbini u BiH, piše N1.