Poruka iz Cetinja: Ne mogu nas istjerati iz naše djedovine

N1

U Cetinju se održavaju protesti zbog najavljenog ustoličenja mitropolita Jaonikija u njihovom manastiru. Stotine građana okupilo se na trgu držeći simbole Crne Gore i zastavu. 

Građane u saglasni u jednom zašto su tu: “Da branimo čast Crne Gore i naroda!”.

"Došla sam da branim čast i slobodu Crne Gore. Cetinje je zadnji bastion Crne Gore koji nije osvojen. Danas smo se okupili da odbranimo svoje. Ovo što rade je čisti inat. Joanikije je mogao da se ustoliči bilo gdje, ali hoće danas porobe. Citnje to neće dati”, poručila je jedna od okupljenih žena.

Jedna od okupljenih Crnogoraca poručio je kako se ne plaši nereda, piše N1.

“Nismo vandalski narod već normalan narod koji voli svoju državu i odani smo njoj. Nadam se da braća neće dići ruku na nas. Joanikiju neke je sa srećom, neka ga ustoliče gdje hoće, ali neka nas puste. Moja porodica se sto godina bori za Crnu Goru, mislim da je dosta više”, rekao je te dodao:

Za čast i ponos Crne Gore, dostojanstvo crnogorskog naroda. Da živi Crna Gora i da je vječna!”.

Njegova sugrađanka nije bila toliko optimistična da neće doći do sukoba.

“Vidite da će doći do sukoba. Pradjeda, djed, suprug, otac, svi su mi odavde. Rodila sam četvero djece i imam troje unučadi. Ko me može istjerati odavde. Mislim da može doći do sukoba, vjerujte itekako”, poručila je.

Protesti su počeli uklanjanjem ograde koja je bila postavljena ispred manastira i pogrdnim povicima, ali su se na kraju demonstranti smirli i počeli komunicirati s policijom.