Poruka OHR-a nakon izjave Milorada Dodika

Retorika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine je neodgovorna i provokativna te posljedično neprihvatljiva, osobito imajući na umu da Oružane snage BiH predstavljaju važan element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz OHR-a za N1 komentarišući jučerašnje izjave Milorada Dodika u Banjaluci.

''Predsjedništvo BiH, koje je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH, i svi članovi Predsjedništva BiH imaju pravnu odgovornost da osiguraju funkcioniranje Oružanih snaga BiH, a ne da ih na bilo koji način osporavaju.

Odgovornost je Predsjedništva BiH da podržava puno provođenje Zakona o odbrani BiH, koji jasno utvrđuje obaveze, nadležnosti i ponašanje članova Oružanih snaga'', poručili su iz OHR-a odgovarajući na upit N1.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.