Posebna bh. mjesta i komadi odjeće: Šta povezuje Daorson i moćna kimona

Posebna bh. mjesta i komadi odjeće
Kimono je iskoristiv u brojnim situacijama. Djeluje glamurozno na štikle uz posebno izabran komad koji se nosi ispod ili prosto uz tenisice i džins. S kimonom ćete uvijek biti zapaženi. Može biti i alternativan i odora, kako izgleda na Vanjinim fotkama s Daorsona, kaže nam Riri, koju je Vanja Lisac inspirirala da kolekciju kimona od vrhunskoga pliša nazove „Daorson“

 

Pandemija bolesti COVID 19 u mnogočemu je odredila naše živote u protekloj godini. Tako se poznata fotografkinja Vanja Lisac našla pred dilemom gdje s društvom uhvatiti prve zrake proljetnoga sunca u vrijeme PCR testova kad jedan plusić u ekipi znači slijed nemilih događaja.

ZALAZAK SUNCA KAKAV SE NE PROPUŠTA

Prekriženi su omiljeni hrvatski primorski gradići i s prijateljicama se uputila u Stolac. Šarmantni gradić na krajnjem jugu, poznat je po Daorsonu, Maku Dizdaru i Bregavi – manje rijeke, a veće ljepotice sigurno nadaleko nema.

– Kad sam se pakovala, samo sam dodala i nekoliko Ririnih kimona. Znala sam kako su lijepe lokacije u Stocu. Zalazak sunca na Daorsonu vjerujem da nijedan fotograf ne bi propustio. A sve dalje je bila samo zabava. Prijateljice nije bilo teško nagovoriti da obuku ovu lijepu odjeću, a fotke sam pravila mobitelom- priča nam Vanja.

Munira Riri Mahmutović poznata je bh. javnosti kao vrhunska kozmetičarka i vlasnica je salona koji nosi njeno ime. Riri pravi i kreme s vrhunskim sastojcima, za koje su mnogi sigurni da koristi njena rodica, popularna pjevačica Seka Aleksić. Ipak, manje je poznato da Riri sjajno dizajnira posebne komade odjeće u limitiranim izdanjima i s najkvalitetnijim materijalima.

– Kimono mi je oduvijek bio poseban komad odjeće. Vrlo je iskoristiv u brojnim situacijama. Djeluje glamurozno na štikle uz posebno izabran komad koji se nosi ispod, ili prosto uz tenisice i džins. S kimonom ćete uvijek biti zapaženi. Može biti i alternativan i odora, kako izgleda na Vanjinim fotkama s Daorsona – kaže za „Azru“ Riri, koju je Vanja inspirirala da kolekciju kimona od vrhunskoga pliša nazove „Daorson“.

ANTIČKI GRAD NEDALEKO OD STOCA

Daorson je jedan od najstarijih antičkih gradova u Evropi i nalazi se nedaleko od Stoca. Daorsi su bili ilirski narod, koji je ostao upamćen kao vjerni saveznik velikog Julija Cezara. Ima nešto u tim “kiklopskim zidovima” kojima je opasan i nečeg epskog u pogledu odozgo.

– A mi smo se samo dobro zabavljale. U zadnji čas smo pronašle prijevoz do Daorsona, da bih uhvatila to zalazeće sunce, imale smo dobar zvučnik i muziku. One su plesale, a ja fotkala. Nije bilo šminkera, rasvjete, pripreme seta – prisjeća se Vanja, koja je samo htjela pomoći prijateljici i dizajnerici Riri da svi vide kako lijepe kreacije radi.