Posjeta britanskog ambasadora

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, o aktuelnoj migrantskoj krizi i njenim posljedicama za grad Bihać razgovarali su danas sa NJ.E. Matthew Fieldom, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

Kako je istaknuto na sastanku, od početka migrantske krize grad Bihać i njegovi građani trpe velike socio-ekonomske štete i uz izostanak bilo kakave konkretne pomoći državnih institucija, ovdašnje lokalne vlasti uz pomoć međunarodnih organizacija pokušavaju staviti krizu u okvire koji bi s jedne strane zadovoljili humani aspekt odnosa prema migrantima, a sa druge strane osigurali što je moguće veći nivo sigurnosti građana Bihaća.

Razgovarali smo o projektima koje je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva putem IOM-a realizirala u gradu Bihaću i mogu istaći da se radi o praktičnim rješenjima koja bi trebala biti na korist građana Bihaća i mislim da je projekat bio uspješan što je rezultat zajedničkog rada lokalne zajednice i implementatora“- istakao je ambasador Field. Riječ je o nabavci multifunkcionalnog vozila, kontejnera i kanti za smeće za grad, klupi i kanti za gradski park, izgradnji dijela javne rasvjete u najpogođenijim naseljima, rehabilitaciji rekreativne zone Borići, partizanskog spomen groblja, gradskog parka i stadiona NK Jedinstvo, a vrijednost cjelokupnog projekta u Bhaću je preko 600 hiljada KM.

Zahvalio sam Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na podršci jer su oni prvi koji su u ovoj krizi reagovali na način da pomažu lokalnoj zajednici i građanima direktno. Bitno je istaći da lokalna zajednica ne dobiva novac, nego se sve aktivnosti na terenu implementiraju direktno putem implementatora. Ovakvi projekti, ali i oni koji će doći nakon njih, imaju za cilj da pokušaju gradu Bihaću kompenzirati štete koje trpi, ali i pokazati građanima Bihaća da unatoč činjenici da je naša vlastita država zakazala, ipak nisu sami na vjetrometini ovog globalnog procesa”- rekao je gradonačelnik Fazlić. Od ambasadora Fielda gradonačelnik i predsjedavajući tražili su da njegova ambasada, kao i svi drugi međunarodni faktori vrše pritisak na Vijeće ministara BiH i nadležne nstitucije prestanu ignorirati ovaj dio BiH i da se konačno uključe.