Posjeta ministra MUP-a KS i migrantska kriza u dva kantona

Ministri policije
Jučer je u Unsko-sanskom kantonu boravio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, gdje se sastao sa premijerom USK-a Mustafom Ružnićem, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova USK-a Nerminom Kljajićem i komesarom policije Mujom Koričićem.

 

Tom prilikom, ministar MUP-a USK je govorio o problematici prisustva migranata na prostoru ovog kantona.i o tome da se nastavljaju aktivnosti iseljavanja migranata iz kampa BIRA u kamp Lipa i da se broj smještenih migranata u kampu Lipa ne slaže sa podacima kojima on raspolaže, te da je siguran da ovaj kamp može primiti dodatne korisnike, a da prostor na kojem je smješten sam kamp omogućava širenje smještajnih kapaciteta.

Kada je u pitanju kamp Miral u Velikoj Kladuši, zaustavljen je prihvat novih migranata i trenutno se iznalaze rješenja za njegovo izmještanje van gradske zone i pripremljene su određene projekcije.

Ministar Klajić je dodao da ova dva kantona imaju kapacitete u smislu izdvajanja policijskih službenika ukoliko dođe do dodatnog osiguranja i bolje kontrole istočne granice.

Ministar MUP-a KS, Ismir Jusko, govorio je o prisustvu migranata na području ovog kantona i o popunjenosti smještajnih kapaciteta u kampovima Ušivak i Blažuj, te da se oko 1000 migranata kreće po gradu ili su u privatnim smještajima i da znaju gde se nalaze na osnovu dojava građana. Sa predstavnicima IOM-a su pokušali usaglasiti određena rješenja u smislu širenja smještajnih kapaciteta, ali još nisu dobili povratnu informaciju. Ministar Jusko se dalje nada da će ovakvih sastanaka biti i u buduće kako bi došlo do razmjene iskustava i bolje koordinacije policijskih tijela.