(VIDEO) Hrana, životinje, muzički instrumenti: Posjetili smo jednu od najvećih pijaca u BiH

.
Međuentitetska pijaca u Memićima formirana je odmah po okončanju rata s ciljem da se, pomoću trgovine, pospješi komunikacija među ljudima, formirao ju je SFOR. Danas je najveća pijaca u BIH, ove vrste. Ovdje možete kupiti sve, od kućnih potrepština, voća, povrća, namještaja,tehnike, prehrambenih proizvoda, pa do životinja. Pijaca Memići danas je mjesto gdje se za nacionalnost ne pita.

 

Pijaca Memići prostire se na više od četrdeset dunuma zemljišta, stotine štandova sa svim i svačim, dnevnio posjeti oko pet hiljada ljudi.

 

–Ovdje dolaze ljudi od Romanije, Semberije, ovaj dio Srbije do Šapca, Valjevo, kanton Tuzla – kaže Petar Radić, vlasnik pijace Memići.

 

Asmir Alibašić iz Kalesije, na pijaci prodaje životinje, ovdje dolazi dvadesetak godina. Kaže da posla ima, a dodaje da je najjeftiniji u BIH.

 

– Deset maraka pilice, nisu skupe, od ove godine treba da pronesu. Ćurke 70 KM par, guske 35 par – kaže Asmir Alibašić iz Kalesije.

 

Na pijacu u Memićima isplati se doći i iz Visokog, kaže nam mesar koji ovdje radi sedam godina.

Ja sam zadovoljan s ovom pijacom, sa vlasnikom i sa uslovima. Kažu nema posla, ma ima posla i u Bosni i to dobrog. Ja sam ustao jutros u dva sata, a legao u pola 12 ali ne žalim se- Saudin Plavšić, Visoko

 

Kome treba, može kupiti i violinu, šargiju ili saz.

 

-Kako se kreću cijene sazova? Imaš od 100 maraka do hiljadu. Ove su od 200-300 maraka, ove 150 – Ramiz Karajić, Lukavac.

 

Na štandu Mehmedalije Karića možete, kako kaže, kupiti originalne patike, svih proizvođača za četrdeset maraka. Izjavu je bilo teško snimiti jer supruga u ulozi stiliste, nekoliko puta prekida snimanje.

 

-Imam mušterije iz Šapca iz Beograda, Loznice koji me posjećuju ovdje i uzimaju. Original patiku. (ulazi žena u kadar i popravlja mu kragnu, kaže da te sredim, djeca da vide.) Ma nek vide pusti me– Mehmedalija Karić, Kalesija.

 

Hiljade kupaca iz Srbije i BIH, svake nedjelje dolaze u Memiće, razlog je širok asortiman roba a cijene povoljne.

 

Ova pijaca na međi dva entiteta, mjesto je gdje zaista možete kupiti sve što vam treba. Uslov je da imate vremena i živaca da obilazite nekoliko stotina štandova.

Video pogledajte OVDJE.