Poskupjela voda u Bihaću nakon 12 godina

voda
Usluge vodosnabdijevanja za potrošače pitke vode iz gradskog vodovoda u Bihaću u budućnosti će biti skuplje za 26 feninga po jednom kubiku utrošene vode.

 

“Već duže vrijeme smo u jako teškoj poziciji, jer su cijene električne energije, repromaterijala i svih inputa u našoj proizvodnji drastično porasle. Smatramo da nije riječ o značajnom poskupljenju i da uz povećanje opet imamo jednu od najnižih cijena u Bosni i Hercegovini”, kaže Mirsad Merdanić, direktor ovog komunalnog preduzeća.

Prema njegovim riječima, uz poskupljenja, problem je i sve manji broj korisnika, usljed migracija stanovništva, što je dovelo do smanjene proizvodnje vode. Dodaje kako su u prošloj godini ekonomski preživjeli zahvaljujući finansijskoj injekciji iz gradskog budžeta u iznosu od 550.000 maraka.

Ništa bolja situacija nije ni u drugim komunalnim preduzećima na području USK koja se bave vodosnabdijevanjem, s obzirom na to da su svuda na snazi još uvijek iste cijene.

U Javnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” iz Sanskog Mosta navode kako ogromna sredstva i resurse koriste na otklanjanje sve češćih kvarova na vodovodnoj mreži.

“Radi se o dotrajaloj mreži, cijevima koje su stare po nekoliko decenija, a mi od sadašnjih prihoda ne možemo ulagati u obnavljanje distributivne mreže”, kaže Mensur Islamović, direktor tog preduzeća.

Dodaje kako je tome glavna kočnica cijena vode koja se nije mijenjala već punih 12 godina, dok su u međuvremenu svi troškovi poslovanja enormno poskupjeli.

“Mi smo svjesni toga da se radi o osjetljivoj socijalnoj tematici, ali moramo uzeti u obzir da su cijene energenata, dijelova, materijala i opreme koju koristimo višestruko poskupjeli”, kaže Islamović, uz podsjećanje da cijenu usluga vodosnabdijevanja određuje Općinsko vijeće Sanski Most.

Dodao je kako situaciju usložnjavaju i aktuelne migracije stanovništva, jer se veliki broj ranijih korisnika odselio, pa je manja potrošnja vode, a time i prihodi.