Poslanici Narodne skupštine RS danas odlučuju o uvođenju entitetskog VSTV-a

.
Nacrtom zakona o VSTS-u RS predviđeno je osnivanje entitetskog VSTS-a i uređuje se njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije

Poslanici u Narodnoj skupštini RS danas će sjednicu nastaviti raspravom o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS, koji je prijedlog narodnih poslanika.

Nacrtom zakona o VSTS-u RS predviđeno je osnivanje entitetskog VSTS-a i uređuje se njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Mazalica: Ovaj zakonski akt je preduslov vladavine

Obrazlažući sinoć predloženi nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da ovaj zakonski akt predstavlja preduslov vladavine i zaštite prava i interesa svih građana RS i BiH.

Mazalica je rekao da je Ustavom Srpske predviđeno postojanje VSTS-a RS kojim je propisano da ovaj savjet obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije u RS.

- Nadležnosti VSTS, između ostalog, uključuju imenovanje i sprovođenje disciplinskog postupka i razrješenje sudija, sudija Ustavnog suda RS, i obuhvataju javne tužioce u RS i njihove zamjenike - rekao je Mazalica.

Razmatrat će se i Zoning plan

Između ostalog, podsjetio je da je prije uspostavljanja VSTV-a na nivou BiH, postojao Visoki sudski i Visoki tužilački savjet RS, ali da ga je ukinuo visoki predstavnik u BiH, te da je time potpuno oduzeto ovlaštenje Narodnoj skupštini RS da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javne tužilaca.

Poslanici će u nastavku sjednice razmatrati i Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje", kao i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS za 2022. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10:00 sati.