Posljednje pripreme za predstojeće praznike: Novogodišnja trpeza nikad skuplja, janjeće pečenje skuplje od 50 KM!

.
Najtužnije je to da jednoj porodici samo za hranu treba 1.500 KM, kaže Bago

Naši građani, tradicionalno, u velikom broju novogodišnje praznike dočekuju u porodičnom okruženju i društvu prijatelja, kada se priprema i nešto bogatija trpeza, počevši od pečenja od raznih vrsta mesa, meze sa suhomesnatim i mliječnim proizvodima, kolača, ali i pića.
 

 

 

 

Dok traju posljednje pripreme za novogodišnji sto, dotle su brojni građani svjesni činjenice da će njihova praznična trpeza biti znatno skuplja nego prošle godine.

Razlog za to su potrošačke cijene koje praktično variraju na dnevnoj bazi.

Tako je već neko vrijeme poznata činjenica da kilogram svježe janjetine košta više od 20 KM, a pečenja i 55 KM po kilogramu. Nisu puno jeftiniji ni teleće ili juneće meso, odnosno pečenje, dok su suhomesnati proizvodi ove zime, također, postali luksuz i nedostižni su za brojne građane.

 

Iz svih udruženja potrošača naglašavaju da novogodišnja korpa nikad nije bila skuplja te da će većina građana praznike proslaviti skromno.

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Futura“ podsjeća da je, generalno, potrošačka korpa u bh. prosjeku 3.000 KM, a, prema podacima međunarodnih institucija, kako kaže, taj iznos za Mostar i Sarajevo doseže 3.700 KM!

- Dakle, 3.000 KM je neki prosjek, budući da nisu isti troškovi života u zavisnosti od mjesta prebivališta. Ono što je najtužnije jeste to da jednoj porodici samo za hranu treba oko 1.500 KM, a to je više od prosječne plaće. Jasno je onda da se mora raditi fiskalna reforma i jasno je da se mora raditi na smanjenju pojedinačnih iznosa iz potrošačke korpe. Bojim se da će građani BiH, ako se to ne uradi, tonuti dalje - kaže nam Bago.