Poslodavac u Njemačkoj može ubrzati zahtjev za izdavanje vize u BiH- evo kako

.

 

Jedno od čestih pitanja naših građana, a i čitalaca portala Cazin.net jeste da li je moguće da poslodavac u Njemačkoj ubrza zahtjev za dobivanje vize u BiH.

Evo odgovora nadležnih iz ambasade Njemačke u Sarajevu.

 

“Da, to je u principu moguće, ali ne u slučaju zapošljavanja prema takozvanom pravilu za zemlje Zapadnog Balkana – zapošljavanje nekvalifikovanog kadra).

 

Vaš poslodavac može predati dokumentaciju u za njega nadležnoj agenciji za rad i zamoliti za predprovjeru i za izdavanje takozvane predsaglasnosti. Ukoliko Vam bude izdata predsaglasnost, molimo da istu predate u Ambasadi prilikom podnošenja zahtjeva za vizu. U tom slučaju neće biti potrebno da se ponovo uključuje Savezna agencija za rad u viznom postupku, što će po pravilu dovesti i do ubrzane obrade Vašeg zahtjeva. Molimo da obratite pažnju na to da takve predsaglasnosti većinom važe šest mjeseci. Predsaglasnosti koje su starije od šest mjeseci više nisu validne!

Osim toga, za određene stručne kadrove postoji i mogućnost podnošenja zahtjeva za vizu posredstvom ubrzanog postupka. Ukoliko ste već našli poslodavca, istog možete opunomoćiti da za Vas pokrene ubrzani postupak za stručni kadar u nadležnom Uredu za strance u onom mjestu gdje ćete ubuduće biti i zaposleni. Ured za strance savjetuje Vašeg poslodavca i pruža mu podršku da preda zahtjev za priznavanje Vaše inostrane kvalifikacije. Ured za strance također pribavlja i saglasnost Savezne agencije za rad. Uredi za priznavanje kvalifikacije i Savezna agencija za rad moraju odlučiti unutar određenih rokova. Taksa za ovaj postupak iznosi 411,00 EUR. Dodatno se naplaćuje i taksa za priznavanje Vaše kvalifikacije. Kada se ispune svi uslovi koji se u Njemačkoj provjeravaju, ured za strance izdaje takozvanu predsaglasnost, a Vaš poslodavac je Vama šalje. Čim dobijete predsaglasnost, možete putem portala za termine Ambasade rezervisati termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu, a koji mora biti dodijeljen unutar tri sedmice. Na terminu morate predočiti predsaglasnost u originalu uz svu ostalu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u informativnim listovima. Po pravilu, Ambasada odlučuje u roku od tri naredne sedmice o ishodu Vašeg zahtjeva za vizu.

Ubrzani postupak za stručni kadar je moguć u sljedećim slučajevima:

stručni kadar s priznatom kvalifikacijom stručni kadar s priznatim akademskim obrazovanjem visokokvalifikovani kadar istraživači/naučnici stručno obrazovanje mjere za priznavanje inostranog obrazovanja/kvalifikacije Za vize u svrhu zapošljavanja prema takozvanom pravilu za zemlje Zapadnog Balkana (zapošljavanje nekvalifikovanog kadra) Savezna agencija za rad ne izdaje više predsaglasnosti, jer iste zbog dugog čekanja na dodjelu konačnog termina izgube valjanost. Stoga se uključuje Savezna agencija za rad kod zahtjeva za vizu prema pravilu za zemlje Zapadnog Balkana tek u okviru viznog postupka- pojasnili su iz Njemačke ambasade u našoj zemlji.