Posrednik u nabavci vakcina za BiH Nikola Lakušić: Novac ću primiti nakon isporuke

Vakcina
Lakušić je za Al Jazeeru kazao da, osim za Bosnu i Hercegovinu, u nabavci vakcina posreduje za Alžir, S. Makedoniju i Bugarsku

Pola miliona doza vakcine Sputnjik V koje je naručila Federacija Bosna i Hercegovina, kompanija "Medimpex" nabavlja posredstvom Nikole Lakušića u Švicarskoj, piše Al Jazeera Balkans.

Lakušić je ponudio ugovor o zastupanju, sklopljen sa Ruskim investicionim fondom, a za Al Jazeeru je kazao da, osim za Bosnu i Hercegovinu, u nabavci vakcina posreduje i za Alžir, S. Makedoniju i Bugarsku.

- Ja sam se deklarisao preko firme Medimpex koja je učestvovala na trećem tenderu za nabavku vakcina i uredno i zakonski odnela pobedu sa najboljom ponudom, sa agentskim ugovorom koji važi šest meseci, do jula meseca ove godine - rekao je Lakušić.

Lakušić nam je potvrdio uslove iz ugovora, prema kojima je pristao na sukcesivno plaćanje. Novac će primiti tek po prispjeću isporučenih vakcina.

 Ovim putem nudimo da obezbijedimo hitnu nabavku 400.000 doza ruske vakcine Sputnjik V,  a po potrebi i mnogo više, u tranšama u skladu sa logistikom, skladištenjem i potrebnim uslovima za vakcinaciju stanovništva Bosne i Hercegovine - navedeno je, između ostalog, u ovom dokumentu.

Upitan da pojasni probleme koje ima sa srbijanskim pravosuđem, Lakušić kaže: “Imam problem sa vlastima u Srbiji, od njih potiče i problem sa pravosuđem koji traje već pet godina, gdje dokazujem svoju nevinost po svim osnovama.”

Čovjek s dosjeom u Srbiji jedini može garantovati vakcine za FBiH

Dok Federacija Bosna i Hercegovine čeka isporuku prvih 100.000 doza ruskog Sputnjika V od naručenih 500.000, bh. javnost se pita da li je u najavi nova afera, s obzirom na to da su procurile informacije da je posrednik kojeg je Ruski investicijski fond ovlastio za prodaju vakcina na teritoriji bivše Jugoslavije srbijanski državljanin koji se dovodi u vezu sa kriminalnim radnjama.

Prema pisanju medija, Nikola Lakušić, srbijanski državljanin s adresom u Švicarskoj, dovodi se u vezu sa kriminalnim radnjama zbog čega ima dosje u MUP-u Srbije.

Al Jazeerini izvori iz Vlade bh. entiteta Federacija BiH potvrdili su da jeste riječ o Nikoli Lakušiću koji ima problema sa srbijanskim pravosuđem, no u isto vrijeme Lakušić je jedini koji ima ugovor sa Ruskim investicijskim fondom o zastupanju koji garantuje isporuku vakcine Sputnjik V.- Zbog toga on može garantovati količine Sputnjika V koje drugi nisu mogli - pojasnili su Al Jazeerini izvori iz Vlade.

BiH prva zemlja kojoj Lakušić šalje vakcine

U isto vrijeme, bh. javnost negoduje, pitajući se šta će Lakušić uopće poslati Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da dosad nije isporučio vakcine nijednoj zemlji i da ovom trenutku niko ne može nabaviti toliko doza Sputnjika V, jer vakcine nema u tim količinama.

Al Jazeeri je iz Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva FBiH potvrđeno da je Vlada Federacije BiH ugovorom obavezala posrednika da se plaćanje robe vrši sukcesivno, nakon što roba stigne na sarajevski aerodrom i nakon što kvalitet dospjelih vakcina potvrdi Agencija za lijekove BiH.

Federacija BiH očekuje da ruska strana u ponedjeljak završi potrebnu dokumentaciju. Dobavljač se ugovorom obavezao da prvu pošiljku 100.000 vakcina dostavi tri dana nakon otvaranja akreditiva.

Nabavku Sputnjika V za ovaj bh. entiet vrši firma "Medimpex" iz Vogošće, a u narednom periodu očekuje se uključenje i drugih veledrogerija, piše Al Jazeera Balkans.

Izvor: