Postavljeno spomen-obilježje za civilne žrtve rata u Tuzli

Spomen-obilježje u Tuzli
Strateški cilj agresora bile su zaštićene zone, odnosno naseljena područja grada Tuzle

U okviru akcije ''Niko ne smije biti zaboravljen'' Fondacija ''Istina, pravda, pomirenje'' otkrila je danas memorijalnu ploču u znak sjećanja na civile koji su 2. decembra 1992. godine poginuli u tuzlanskom naselju Slatina u granatiranju sa položaja Vojske Republike Srpske.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjeća da su granatirane Slatina i Batva, civilne četvrti, gdje nema nikakvih vojnih ciljeva, gdje su isključivo civili.

- Znali su da se radi o veoma gusto naseljenim civilnim četvrtima. Imali smo deset žrtava, ubili su deset žena i muškaraca, bilo je više ranjenih. Na Slatini čak osam, a u Batvi dvije žene, od kojih je jedna bila trudnica. Radi se o strašnom činu terorizma - rekao je Imamović.

Počinioci još nisu identificirani niti kažnjeni.

Predsjednik Fondacije Sinan Alić navodi da su oni podnijeli krivičnu prijavu protiv komandne strukture Majevičke brigade.

- Prve, druge, treće. Ne znamo mi s kojeg topa je to ispaljeno. Nikad nikakav odgovor nismo odbili od Tužilaštva. Sada, kada ovo završimo, kompletirat ćemo ponovno tu dokumentaciju i uputiti je Tužilaštvu, tražiti ko je odgovoran za 121 civilnu žrtvu - rekao je Alić.

Nepotpune informacije o mjestu i imenima poginulih, kao i činjenica da ne postoji jedinstveno mjesto gdje se vodi spisak stradalih civila, uveliko otežava provedbu projekta.

- Pozivam rodbinu, najbolje prijatelje da dođu, da vide šta imamo od dokumenata, šteta je da zaboravimo bilo koje ime - naglasio je Alić.

Na Slatini i u Batvi život je izgubilo deset osoba. Među njima su bili Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Strateški cilj agresora su bile zaštićene zone, odnosno naseljena područja grada Tuzle.

Šefika Bajić, Ivica Bajtalo, Blagoje Jović, Hasnija Jusufović, Milena Ljubojević, Amir Mujačić, Faruk Šakambet i Anel Žunić ubijeni su 2. decembra 1992. u naselju Slatina. Nedaleko od Slatine u istom trenutku život su izgubile Emira Sarajlić i Daniela Miholić.