Postoji mogućnost da će se Dodik raspasti

123
Je li lider SNSD-a završio u ofsajdu, mnogo dubljem od onih koje su mu sudije dosad tolerirale

U petak je održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj se raspravljalo o jednostranom otimanju nadležnosti države BiH.

Dakako, jedan od govornika na sjednici bio je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ponovio svoj uobičajeni set fraza o oduzimanju nadležnosti i opasnosti od raspada Bosne i Hercegovine.

 

Opet referendum

- Nisam srpski izolacionista, ne želim samo bolji aranžman za Republiku Srpsku već i za Bosnu i Hercegovinu. Ako ne riješimo trenutne izazove, postoji opasnost da će se Bosna i Hercegovina raspasti, a da će Republika Srpska krenuti ka izlazu - rekao je Dodik.

U svom izlaganju najavio je i referendum za novi Ustav Republike Srpske.

No, sve ukazuje na to da će i ovaj najavljeni Dodikov referendum završiti kao i svi oni koje je godinama najavljivao, a da će isto tako na kraju završiti i najava otimanja državnih nadležnosti. Tresla se gora, a medvjed postao miš.

Naime, iako je Dodik, optimistično, najavljivao sudbonosni karakter sjednice u petak, simbolično zakazane baš na dan kada su donesene bonske ovlasti za koje Dodik kaže da će ih NSRS, jelte, jednostrano poništiti i odbaciti sve nametnute odluke, na kraju je sve ostalo na zaključcima.

 

Ulazak u ofsajd

Naime, NSRS u petak je tek razmatrala informacije o prenesenim nadležnostima na nivo BiH i obavezala Vladu RS da poništi odluke o prenosu nadležnosti i u roku od pola godine "pripremi zakone" za formiranje institucija RS, u oblastima indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija BiH i odbrane BiH. No, sve ovo još nema veću pravnu težinu. 

Dakle, još ništa od formiranja vojske RS, zabrane rada OSA-i i SIPA-i na teritoriji entiteta, entitetske uprave za indirektno oporezivanje... I vjerovatno od toga ni neće ništa biti. Kao što, uostalom, a o čemu smo već pisali, Vlada RS u budžetu za narednu godinu uopće nije planirala finansiranje bilo koje od najavljenih institucija, uključujući Agenciju za lijekove RS, iako je njeno formiranje već izglasano u Skupštini.

Usvajanje Zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS, kao, vjerovatno, najbenignije od najavljenih nadležnosti, bio je Dodikov test da vidi dokle će moći otići. Sada postaje prilično jasno da se, vjerovatno, neće usuditi otići dalje, no potrebna su mu i daljnja cirkusiranja i pokazivanja da tobože nastavlja, kao s posljednjom sjednicom na kojoj se raspravljalo o preuzimanju nadležnosti te prijetilo raspadom, no nije se usvojilo ništa konkretno.

I prije nego što smo mislili, moglo bi se ispostaviti da svjedočimo predstavi za javnost putem koje je, izazivanjem haosa i prijetnjama, lider SNSD-a planirao izdejstvovati još poneki ustupak za sebe. No, vrlo je moguće da je ovaj put zapravo završio u ofsajdu, mnogo dubljem od onih koje su mu dosad sudije tolerirale.

 

Zabranili pristup OHR-u

SNSD-ov potpredsjednik Narodne skupštine RS Denis Šulić rekao je kako predstavnicima OHR-a nije dozvolio da prisustvuju posebnoj sjednici Skupštine o prelasku nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta. Iz OHR-a su mu zvanično odgovorili: „Ovo je jasno nepoštivanje Dejtonskog sporazuma.“ Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je već potvrdilo da je povodom djelovanja NSRS o preuzimanju nadležnosti formiralo predmet koji se tiče rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović nije se pojavio na sjednici u petak.