Potencijalni nasljednik Angele Merkel priznao da je plagirao dio sadržaja knjige

.

Armin Laschet, za kojeg se pretpostavlja da će biti nasljednik Angele Merkel na poziciji kancelara Njemačke, javno se izvinio zbog toga što je 2009. godine plagirao dio

Priznao je da u knjizi o imigracijama nije naveo izvor podataka.

"To je očigledno bila greška za koju snosim odgovornost. Zbog toga se želim izviniti", poručio je i dodao da će se ponovo provjeriti da li je napravio još grešaka u knjizi.

Karsten Weizenegger, stručnjak za razvojnu pomoć, je prvi na Twitteru ukazao da je u knjizi naveden citat bez izvora. Zbog plagijarizma i drugih propusta u pisanju naučnih djela u Njemačkoj se snose ozbiljne posljedice. Potvrda toga jeste da je nekoliko političara ranije moralo podnijeti ostavke.

Laschet se izvinio građanima nekoliko sedmica nakon što je to učinila i Annalena Baerbock, zvaničnica stranke Zelenih koja također pretenduje za kancelara. I ona je priznala da u svojoj knjizi nije istakla pojedine izvore podataka.

Osim toga, njemačkom parlamentu nije prijavila da je dobila stranačke bonuse vrijedne nekoliko hiljada eura te je morala ispravljati netačne informacije istaknute u njenoj biografiji.

Laschet se nedavno morao izviniti i zbog toga što se pred kamerama smijao tokom konferencije za novinare, a koja je bila posvećena katastrofalnim poplavama koje su pogodile zemlju.

Ankete pokazuju da njegov umjereno konzervativni stranački blok ima prednost ispred socijaldemokrata. Međutim, ovom 60-godišnjem političaru sve više opada rejting zbog učestalih kontroverzi s kojima se dovodi u vezu.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su zakazani za 26. septembar, prenosi Euronews.

sadržaja knjige