Potpisano 108 ugovora o dodjeli stipendija u Bosanskoj Krupi

Danas su u Domu kulture studenti s područja općine Bosanska Krupa s načelnikom Arminom Halitovićem potpisali ugovore o dodjeli stipendije za akademsku 2018/2019 godinu.

Ovo je deseta godina zaredom kako Općina Bosanska Krupa dodjeljuje stipendiju svim redovnim studentima. U sklаdu sa odobrenim sredstvimа budžeta Općine Bosanska Krupa i u sklаdu sа kriterijimа zа dodjelu stipendijа dodijeljeno je 108 studentskih stipendija u visini od 90 KM, odnosno 900 KM za deset mjeseci i tri stipendije od 200 KM na mjesečnom nivou za studente koji imaju prosječnu ocjenu iznad 9,5 a to su Šejla Jusić sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću, Safet Mehić sa Pravnog fakulteta u Bihaću i Amina Mušinović sa Biotehničkog fakulteta u Bihaću.

„Četvrtu godinu primam ovu stipendiju i mnogo mi pomaže budući da studiram u drugom gradu gdje plaćam stan, a imam i mnogo troškova što se tiče fakulteta“, kaže studentica elektrotehnike Dženita Velić.

Visina studentske stipendije, kao i prethodnih godina, utvrdila se na način što se iznos budžetskih sredstava planiran za tu namjenu podijelio na broj korisnika stipendije.

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, čestitao svima i poželio mnogo sreće i stečenog znanja tokom studiranja. Međutim, izrazio je žaljenje zbog sve manjeg broja stipendista.

„Brine nas trend smanjenja broja studenata, ove godine ih je samo 108, prošle 148, a bilo je godina kad je studenata bilo i po 240. Ono što je dobro jeste da su stipendije veće nego prošle godine. Bez obzira na sve, mi ćemo nastaviti stipendirati. Razmišljamo već da izmijenimo odluku o stipendiranju tako da stipendiju mogu dobiti i oni studenti koji po ovoj trenutno važećoj odluci nemaju pravo“, istakao je načelnik Halitović.

U proteklih devet godina Općina Bosanska Krupa isplatila je 1.635 stipendija za šta je iz svog budžeta utrošila ukupno 1.256.822 KM.