Potpuni zaokret? Trojka, SNSD i HDZ se dogovorili, Dodik najavio popunu Ustavnog suda BiH

.

U Sarajevu je večeras održan sastanak lidera Trojke Nermina Nikšića, Elemdina Konakovića i Edina Forte sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je poručio da nema alternative razgovoru i kada nema saglasnosti oko nekih stvari.

“Mi smo uspjeli usaglasiti jedan set evropskih zakona, koji bi trebao ići na narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji ukoliko bude usvojen smatramo da pravimo veliki iskorak ka kandidatskom statusu BiH”, rekao je Nikšić.

Naglasio je da će prije te sjednice imati još jedan sastanak kako bi utvrdili još jednom sve što su dogovorili, kako bi to imalo prohodnost.

“Učinit ćemo sve, to smo jedni drugima obećali i zbog toga ćemo prije te sjednice imati još jedan sastanak na kojem ćemo to probati da još jednom utvrdimo. To bi bila poruka i Evropskoj uniji da smo spremni raditi na ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo u EU”, kazao je Nikšić.

Dodik: Stojim iza dogovorenog

Dodik je nakon sastanka rekao da će 22. avgusta biti održana sjednica Predstavničkog doma i da će biti popunjeno Vijeće ministara BiH.

“Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor. Sjednica će biti održana 22. avgusta, bit će popunjeno Vijeće ministara i doneseni zakoni”, rekao je Dodik.

Također je kazao da će biti formirane radne grupe u pogledu svih segmenata pravosuđa koje će imati zadatak da predlože nova zakonska rješenja.

Trojka ipak došla spremna, donijeli su papir koji teško da će se svidjeti Dodiku

Lider SNSD-a je naglasio i da se razgovaralo o pravosuđu, odnosno o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

“Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga”, poručio je Dodik.

Čović: Barem tri ili četiri evropska zakona

Medijima se obratio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je kazao da se nada da će 22. avgusta imati upotpunjeno Vijeće ministara i da ćemo imati usvojena barem tri ili četiri evropska zakona o kojima je govoreno danas.

“Za to vrijeme je uspostavljeno jako puno radnih grupa koje će stvoriti sve ostale preduslove da kroz septembar ili oktobar možemo završiti ili da u parlamentarnoj proceduri imamo sve druge zakone koje smo predvidjeli kroz ovaj paket od 31 aktivnosti ili 14 uslova”, rekao je Čović.