Potresni prizori u Hercegovini: Upucali medvjeda i ostavili ga da ugine

Home

Potresni prizori u Hercegovini: Upucali medvjeda i ostavili ga da ugine


Lovačka udruženja iz Tomislavgrada upozoravaju na sve češću pojavu lovokradica na područje Vrana i Ljubuše te neselektivni odstrjel životinja, pojavu koja sve više uzima maha.

Lovačka sekcija Ljubuša objavila je na svom Facebook profilu fotografiju mladog medvjeda ubijenog na području između Vrana i Ljubuše. Medvjed je ustrijeljen iz lovačkog oružja, a zatim je ostavljen da skonča od zadobivenih ozljeda.

U posljednje vrijeme na Duvanjskom polju na udaru su sve vrste ptica. Po riječima Bože Radoš iz Omolja pored Tomislavgrada, u vrijeme sezone lova na prepelice lovci pucaju i na sve druge vrste ptica na koje naiđu.

– To što pojedinci rade nije odstrjel već ubijanje zaštićenih vrsta životinja. Nedavno sam naišao na ubijenog sokola koji je ugrožena vrsta na ovim područjima. Samozvani lovac ustrijelio ga je tokom lovnog dana u polju ispod Seonice, pored poljskog puta – kazao je Radoš.

Iz tomislavgradskih lovačkih udruženja osuđuju takvo ponašanje lovaca, a Ivan Mladina, donedavni predsjednik Lovačke udruge Vran, za Fenu je kazao kako je zbog neslaganja i nepoštivanja načela i sistema lovstva prije nekoliko dana podnio ostavku na tu dužnost.

 

(Izvor: Fokus)

Tagovi
Objavio: Sat, 16/09/2017 - 14:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top