Potvrđena optužnica protiv Dušana Cimeša za zločine protiv čovječnosti na području Bihaća

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Dušana Cimeša za zločine protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi Cimeš, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske od 23.5.1992. godine na području naselja Ripač, a od 10.6.1992. godine na ostalom području srpske općine Bihać pa do kraja 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području srpske općine Bihać, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada.

Kako se, nadalje, navodi, Cimeš je u svojstvu načelnika SJB srpske općine Bihać sa sjedištem u Ripču, ujedno i kao član Kriznog štaba, odnosno Ratnog predsjedništva srpske općine Bihać, svjesno sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem da teritorij srpske općine Bihać etnički očiste od bošnjačkog stanovništva koje je tu živjelo vršenjem njegovog progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Tako su, kako se, također, navodi, počinili progon bošnjačkog stanovništva zbog njegove nacionalne i vjerske pripadnosti i to deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, ubistvom, napadom na civilno stanovništvo i naselja koji je posljedovao smrću i teškim tjelesnim povredama i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, saopćeno je iz Suda BiH.