Potvrđena optužnica protiv Milorada Dodika!

.
Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

 

Ovo znači da je lider SNSD-a sada i zvanično optužen i da će se protiv njega voditi sudski proces, kao i protiv Lukića.

Dodikovi advokati su pokušali i zamijeniti sutkinju koja će odlučivati o optužnici, ali im nije uspjelo s obzirom da je sudsko vijeće Suda BiH jednoglasno odbilo taj zahtjev.

Dodik je ranije i podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, ali u tom predmetu još nije donesena tužilačka odluka.

Zbog optužnice protiv Dodika, vladajući režim je organizovao i proteste s ciljem da se predmet predstavi kao udar na entitet Republika Srpska i srpski narod u BiH, a zapravo se radi o predmetu protiv dvije osobe koje su potencijalno prekršila zakon.

Početkom augusta Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika, ali je državni sud umjesto potvrde odlučio da im vrati optužnicu na doradu jer tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.

Tužilaštvo je ranije kazalo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH, kojeg je nedavno izmijenio visoki predstavnik Christian Schmidt upravo kako bi u RS-u bile poštovane njegove odluke.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, međutim nakon dorađivanja optužnice nisu se oglasili u javnosti kako bi objasnili do kakvih je izmjena došlo.

Mnogi su im zamjerali što optužnica nije pokrenuta zbog udara na ustavni poredak jer bi u tom slučaju mogao dobiti veću kaznu, no drugi ističu kako je to komplikovano krivično djelo za dokazati.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH. Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Dodik dugo nije mogao pronaći direktora koji će to uraditi dok se nije pojavio Lukić.