Potvrđena optužnica protiv Razima Halkića, predsjedavajućeg Skupštine USK, zbog trgovine uticajem

.
Općinski sud u Bihaću je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Razima Halkića (SDP) zbog krivičnog djela "Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem".

Optuženom Halkiću se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je koristeći svoj službeni položaj kao predsjedavajući Skupštine USK i poslanik SDP-a, kao dio vladajuće većine u kantonalnoj skupštini, posredovao spram Zikrije Durakovića kao zastupnika u Skupštini USK.

 

Naime Halkić se sumnjiči da je, protivno općim i osnivačkim aktima JU Direkcije regionalnih cesta USK, Zikriji Durakoviću usmeno ponudio i obećao poziciju direktora tog preduzeća, kako bi on kao zastupnik u Skupštini USK glasao za Odluku o budžetu USK za 2021. godinu i kako bi dalje kroz vršenje službene funkcije zastupnika u Skupštini USK i kroz službene radnje glasao na način da podržava odluke postojeće skupštinske većine.

 

Nakon potvrđivanja optužnice, u narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji od strane Općinskog suda u Bihaću.

Podsjetimo, u februaru ove godine je procurio snimak razgovora predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića o nuđenju ministarskih pozicija. Halkića su lokalni krajiški mediji optužili da nedvosmisleno govori o političkoj trgovini i trgovini utjecajem s obzirom na to da se u dijelu razgovora spominju ministarske pozicije, odnosno kupovina određenih pozicija.

 

"Od tri čovjeka s kojima razgovaramo neće nijedan. Vildana, Zikrija i Maršal. Neće ni Kantarević da čuje... Nama treba jedno od to četvero da kaže hoću ministra - mi damo, hoću ceste - mi damo, hoću bilo šta - mi damo", navodi se u objavljenom audiosnimku.

 

Međutim, Halkić tvrdi da je iz audiozapisa izbačen drugi sagovornik te da je snimak namontiran.

Izvor: