Potvrđena optužnica u Sarajevu: Službenik banke s računa klijenta ukrao 10.457 maraka

b
Optuženi je u transakcijama lažno prikazao da su isplate izvršene putem interneta preko „PeyPal“ računa, pri čemu je verifikaciju spornih transakcija, koju inače vrši drugi uposlenik u skladu sa pravilom „četiri oka“, vršio sa korisničkog naloga kole


Općinski sud u Sarajevu potvrdio je opužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nedima Zuke zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se tereti da je od oktobra 2018. do juna 2020. godine radeći u „UniCredit" banci na poslovima starijeg referenta za podršku rizičnom poslovanju, u više navrata prebacivao novac sa računa klijenta na svoj tekući račun i to ukupno 10.457,48 KM.

Optuženi je u transakcijama lažno prikazao da su isplate izvršene putem interneta preko „PeyPal“ računa, pri čemu je verifikaciju spornih transakcija, koju inače vrši drugi uposlenik u skladu sa pravilom „četiri oka“, vršio sa korisničkog naloga kolegica kada su one bile odsutne.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio optuženom zabranu vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u sektoru bankarskog poslovanja u trajanju od godine računajući od dana pravosnažnosti odluke.