Povodom međunarodnog dana mladih osnovano vijeće mladih Bosanski Petrovac

Formalne i neformalne grupe mladih općine Bosanski Petrovac od danas imaju oslonac.

Naime, na današnjoj Osnivačkoj skupštini povodom Međunarodnog dana mladih osnovano je Vijeće mladih Bosanski Petrovac. Vijeće mladih Bosanski Petrovac je krovna organizacija mladih ove općine, a kao krovna organizacija Vijeće mladih je formirano prema Zakonu o mladima FBiH od strane tri omladinske organizacije i to: Omladinska organizacija Bosanski Petrovac, Udruženje košarkaškog sporta ''Mladost'' Bosanski Petrovac te Biciklistički klub ''Grip'' Bosanski Petrovac. 

Za predsjednika Vijeća mladih Bosanski Petrovac  izabran je: Omar Salihagić, a za njegovu zamjenicu i predsjednicu Upravnog odbora imenovana je Milica Latinović. Predsjednik Skupštine je Nemanja Davidović, dok je za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana Jelena Jeličić.

Vijeće mladih Bosanski Petrovac će u svom budućem radu predstavljati i zastupati interese formalnih i neformalnih grupa mladih, baviti se  provođenjem zajedničkih projekata za mlade, graditi dijalog s institucijama vlasti s ciljem poboljšanja položaja mladih, te uključivanja mladih u procese donošenja odluka koje se tiču mladih ljudi ove općine. Prvi korak zajedničkog rada je  i usvojena Inicijativa za izradu Strategije prema mladima Bosanski Petrovac od strane Kolegija OV, a koju je prema Načelniku i Općinskom vijeću uputila Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša.

Načelnik općine podržao je aktivnosti mladih ove općine, te kao partner na projektu DOM Velika Kladuša pokazao interese za daljnju saradnju u budućnosti.

U sklopu projekta ''Uključi se, poveži i unaprijedi zajednicu!'', kojeg provodi Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša, omladinskim organizacijama koje čine Vijeće mladih Bosanski Petrovac pružena je savjetodavna, tehnička i financijska pomoć u procesu osnivanja i održavanja današnje Osnivačke skupštine. Projekat je financijski podržan od strane Instituta za razvoj mladih Kult.