Povratak "na staro" mogao bi uzrokovati dva miliona smrti od koronavirusa godišnje

dsa
Oni su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu učinkovitost" postojećih vakcina - "CoronaVac" u slučaju Čilea i Pfizer i "Oxford/AstraZeneca" u Britaniji

Ključ za kontrolu virusa je razvoj vakcina koje koja bolje sprječavaju zarazu, a obnavljanje normalne mobilnosti stanovništva u "regijama bez koronavirusa" poput Kine uzrokovalo bi oko 2 miliona smrtnih slučajeva godišnje, utvrdili su kineski naučnici.

Kineska ograničenja koja su posljedica politike nulte tolerancije prema bolesti COVID-19 pod sve većim su povećalom posljednjih sedmica dok je Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara i koristi sveobuhvatna ograničenja kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraznije varijante omikron.
Stroge kontrole
Kineski znanstvenici i stručnjaci za javno zdravstvo ponovili su da je potrebno održavati stroge kontrole, rekavši da su rizici prijenosa previsoki i da bi masovna infekcija predstavljala nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sustav.

Znanstvenici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu učinkovitost" postojećih vakcina - "CoronaVac" u slučaju Čilea i Pfizer i "Oxford/AstraZeneca" u Britaniji.

Procijenili su da je početna učinkovitost vakcina protiv simptomatske bolesti bila 68,3 posto. 

Početna učinkovitost postojećih vakcina protiv smrti bila je 86 posto.

Procjena učinkovitosti protiv infekcije temelji se na britanskim podacima, a djelotvornost protiv simptomatske bolesti i smrti temelji se na podacima studije o "Sinovacovom CoronaVacu" u Čileu.

No, čak i uz globalnu stopu cijepljenja od 95 posto, ako se mobilnost stanovništva vrati na razinu iz 2019., znanstvenici su procijenili da bi sve regije s nultom stopom bolesti COVID-19 zabilježile više od 234 milijuna infekcija unutar jedne godine, uključujući 64 milijuna simptomatskih slučajeva te 2 milijuna smrtnih slučajeva.

Razvoj vakcina
- Ljudska rasa bi trebala nastaviti razvijati vakcine i istraživati ​​nove načine poboljšanja zaštite koju pružaju vakcina od infekcije kako bi eliminirala koronavirus na globalnoj razini - rekao je tim kineskih znanstvenika u radu objavljenom u petak u tjednom biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC).

Kako bi se nakon vraćanja normalne mobilnosti stanovništva smanjila incidencija bolesti COVID-19 na razinu one kod gripe, učinkovitost vakcina protiv infekcije potrebno je povećati na 40 posto, a učinkovitost protiv simptomatske bolesti na 90 posto, rekli su.

Rekli su da je važnije da nove vakcine budu učinkovita protiv infekcije nego protiv simptomatske bolesti ili smrti.

Ključ za kontrolu koronavirusa leži u razvoju i širokoj upotrebi vakcina koja su učinkovitija u sprječavanju infekcije, rekao je tim.

Kina je jedino veliko gospodarstvo koje se drži politike nulte tolerancije prema COVID-u unatoč upozorenjima da bi to moglo naštetiti gospodarskom rastu.

Napustili strategiju
Drugi, poput Singapura, Australije i Novog Zelanda, napustili su strategiju u korist onoga što kreatori politike nazivaju "učenjem života s bolesti COVID-19".

Kina u okviru nulte tolerancije prema koronavirusu nastavlja zatvarati čitave gradove, a posljednji je Bajse u južnoj regiji Guangksi.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održavaju se u "zatvorenom" balonu koji su neki sportaši označili kao pretjeranu mjeru.

- Prije smo mislili da bi se COVID-19 mogao suzbiti cjepivima, ali sada se čini da ne postoji jednostavna metoda za njegovo suzbijanje osim sveobuhvatnih mjera - rekao je glavni epidemiolog CCDC-a Vu Zunjou u nedjelju za "Global Times Komunističke partije".

Izvor: