Bihać: Izbio požar u kući

BIHAĆ, 25.februara – Jučer poslijepodne oko 16.00 sati, policiji se obratio 40-godišnjak iz Bihaća, koji je prijavio da je izbio požar u kući, u ulici Plandišće, u kojoj niko ne boravi. Izlaskom na lice mjesta policija je potvrdila navode prijave, te su stigli i vatrogasci, koji su lokalizirali požar. Tokom uviđaja, došlo se do saznanja, da su ovaj objekat koristila dva migranta iz Iraka, uz dozvolu vlasnika, a bez naknade, te da je jedan od njih izazvao požar upotrebom otvorenog plamena.

Da li je do požara došlo slučajno, odnosno nepažnjom ili je on namjerno izazvan, znaće se po riječima Šiljdedića, tek po okončanju istrage. S druge strane, vlasnik kuće Anis Džanić, kojem je za požar javio prijatelj, kaže da paljevina, po njegovim saznanjima, nije bila slučajna.

Džanić je i ranije dopuštao migrantima i izbjeglicama da bez naknade koriste njegovu kuću, jer su je ionako, kako kaže, stalno provaljivali. Mislio je da će na taj način prestati provale i pravljenje štete, a s druge strane da će pomoći migrantima, posebno ugroženim grupama, odnosno porodicama s djecom. Do sada nije imao negativnih iskustava. 

Visina štete još nije utvrđena, vlasnik je mišljenja da se kreće između 10 i 12 hiljada maraka. Kuća nije bila osigurana, tako da Džanić apeluje na nadležne institucije, ali i Međunarodnu organizaciju za migracije, da mu pomognu u sanaciji štete. Kaže da bi opet, uprkos svemu, kuću, ukoliko je sanira, dao na korištenje porodicama s djecom, što bi njima bilo itekako od pomoći.