Poželjno jedinstvo teorije i prakse: Praktična nastava donosi brojne benefite za učenike i studente

.
- U nastavnom procesu izuzetno je važno koristiti različite metode, načine i oblike rada koji se temelje na praktičnom i istraživačkom radu. Takva nastava je mnogo zanimljivija, skraćuje vrijeme učenja koje se provodi nad knjigom, a ujedno razvija i brojne druge sposobnosti. Tako danas sve više profesora pribjegava ovakvom načinu izvođenja nastave, a samim tim inspiriraju učenike da postižu bolje rezultate...

Praktična nastava izuzetno je važan faktor obrazovanja, ali još je važnije naučeno znati primijeniti u praksi. Dužnost škole, odnosno fakulteta je da ulažu u stvaranje takvih uslova. Podržani od profesora Branka Blanuše studenti Tehničkog fakulteta, Hana, Melisa i Ejub, otišli su i korak dalje i bili učesnici ovogodišnje međunarodne konferencije „Razvoj i modernizacija“. Svoj seminarski rad u okviru predmeta 'Upravljanje elektromotornim pogonima' su doradili, prilagodili i prijavili kao naučni rad, te ga predstavili kao ravnopravni svojim profesorima i drugim stručnjacima.

 

„S obzirom da smo imali gotov projekt, to je bilo puno jednostavnije“ – objasnila je studentica Hana Muslić, a student Ejub Piralić je dodao „Mnogo smo stvari naučili jer smo se susretali sa praktičnim radom. Našli smo kako doći do srži nečeg, koji su problemi, šta se dešava, šta je bitno a šta nije“.

 

Praktična nastava ne samo da je mnogo zanimljivija već im je ovakvo iskustvo dalo brojne benefite, a najveći potencijal u njima je vidio upravo njihov profesor koji pojašnjava „Mladi ljudi, studenti koji posjeduju bazična znanja, kreativnost, preduzimljivost vrlo lako mogu uključiti i u takve projekte koji su nešto složeniji i kroz određenu specijalizaciju i usavršavanje da budu potpuno osposobljeni u realizaciji ovakvih složenih projekata“. Studenti koji pohađaju nastavu upotpunjenu praksom imaju bolju startnu prednost i brže napreduju smatraju brojni stručnjaci.