fbpx Pozivnica za izložbu "Dani Kur'ana"

Pozivnica za izložbu "Dani Kur'ana"

Home

Pozivnica za izložbu "Dani Kur'ana"


Iranski kulturni centar s radošću obavještava da u okviru razmjene kultura dviju zemalja, IR Iran i Bosne i Hercegovine, a povodom mjeseca Ramazana, i ove godine organizuje program pod naslovom Dani Kur'ana.

Program će biti održan u Sarajevu u periodu od 12. do 16. juna 2017. godine i to u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH. Ove godine program Dana Kur'ana u saradnji sa Općinom Bihać i Muftijstvom bihaćkim realizujemo u gradu Bihaću i to u periodu od 19. do 22. juna 2017. godine.

U navedenom periodu u  Bosni i Hercegovini će boraviti iranski umjetnici koji će svoj rad predstaviti kroz lepezu izložbi kaligrafije i raznih tradicionalnih iranskih zanata.

Izložba Dani Kur'ana sastojat će se iz nekoliko dijelova:

1. Izložba iranske kaligrafije – Iranski kaligraf Kave Tejmuri koji je ovogodišnji učesnik izložbe Dana Kur'ana rođen je u Teheranu u 1965. godine. Master studij sociologije završio je na Univerzitetu u Teheranu i Allameh Tabatabaji univerzitetu.

Već trideset  godina drži časove u iranskom Udruženju Kaligrafi i nekoliko drugih ustanova za visoko obrazovanje u Iranu. Urednik je časopisa Magazin o umjetnosti. Autor je osam knjiga i preko stotinu deset istraživačkih radova. Bio je učesnik na izložbama kaligrafije u Sudanu, Kazahstanu, Kirgistanu, Rusiji, Pakistanu.

pozivnica

2. Izložba intarzije, mozaika i rezbarije – U ovoj kategoriji ove godine priliku za izlaganje svojih radova ima umjetnik Davud Mullai Avandži. Rođen je 1971. godine u Teheranu.

Riječ je o umjetniku koji je čitav život posvetio njegovanju tradicije i ručnih zanata, te je tim slijedom završio i magistarski studij Teheranskog univerziteta. Glavni je urednik mjesečnog Magazina o tradicionalnim umjetnostima Irana. Profesor je Fakulteta Zahra u Teheranu i do sada je objavio niz naučnih radova, te knjigu o iranskim rukotvorinama. Kada je riječ o njegovim uspjesima kao umjetnika, možemo kazati da iza sebe ima niz uspješnih izložbi u Iranu i inostranstvu, kao i niz priznanja i nagrada osvojenih na državnim takmičenjima i izložbama. Od značajnijih izložbi izvan Irana, umjetnik izdvaja samostalne izložbe u Siriji i Japanu.

pozivnica

3. Izložba umjetničkih radova na pozlati - Ruhullah Ishak Zade rođen je 1979. godine u Isfahanu. Profesor je Univerziteta umjetnosti u Isfahanu.

Autor je dvije knjige:  Osnove kaligrafije i Kolekcija tradicionalnih motiva okvira. Učesnik je brojnih samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu kao što su: Tunis, Indonezija, Rusija i Alžir.  Učestvovao je i u mnogim grupnim izložbama gdje je nekoliko puta osvajao prva mjesta na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Ono što ovog umjetnika činii posebnim jesu njegovi radovi na pozlati Kur'ana i poezije znamenitog iranskog velikana Hafeza Širazija.

pozivnica

PROGRAM DANA KUR’ANA

Manifestacija Dani Kur'ana, koja će se sastojati iz izložbe kur'anske kaligrafije, iluminacije, intarzije, ručnih radova vezanih za Kur'an, bit će realizirana kako slijedi:

 

SARAJEVO - U periodu od 12. do 16. juna u Gazi Husrev-begovom Hanikahu. Izložba će za posjetioce u ovom periodu biti otvorena od 10:00 do 22 i 30 sati.

Program svečanog otvorenja ovogodišnje manifestacije u Sarajevu biti će upriličen 12. juna 2017. godine u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u 19 i 30 sati. Program Dana Kur'ana u Sarajevu se realizuje u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

BIHAĆ – u periodu od 19. do 22.06.2017. godine u Gradskoj galeriji grada Bihaća. Izložba Dana Kur’ana će za posjetioce biti otvorena od 19.06.2017. do 22.06.2017. u terminu od 9:00 do 21:00 sati. Program Dana Kur’ana u Bihaću realizuje se u saradnji sa Općinom Bihać i Muftijstvom bihaćkim.

Svečano otvaranje izložbe Dana Kur’ana u Bihaću održaće se 19.06.2017. godine u Gradskoj galeriji Bihaća sa početkom u 19:00 sati.

Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

 

 

(Izvor: Gradska galerija)

 

Tagovi
Objavio: Pet, 16/06/2017 - 13:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top