Poznata imena HDZ-ovih kandidata: Na listama Jelka Milićević, Marinko Čavara, Borjana Krišto...

Nositelji liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH bit će Borjana Krišto, Predrag Kožul, Tatjana Lučić, Nikola Lovrinović i Mijo Matanović.

Nova imena na listama HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH su Tatjana Lučić i Mijo Matanović, a na listama će se naći i aktuelni zastupnici Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul. 

Krišto u ovom mandatu obnaša i funkciju predsjedavajuće, odnosno zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na političkim funkcijama nalazi se od 1999. godine, a do sada je obnašala dužnosti ministrice pravde i uprave Kantona 10, sekretarke Vlade Kantona 10, ministrice pravde FBiH, predsjednice FBiH, delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i dva puta dužnost zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH. 

Što se tiče Lovrinovića, on trenutno obnaša dužnost šefa Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PSBiH. U ranijem periodu bio je šef kabineta Vjekoslava Bevande dok se nalazio na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i šef kabineta predsjednika Vlade Srednjobosanskog kantona do 2005. godine. 

Mijo Matanović je kao funkcioner HDZ-a BiH u ranijem periodu bio predsjednik Vlade Posavskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok Tatjana Lučić nije obnašala nikakve značajnije političke funkcije. 

Kako prenosi Večernji list, liste za Parlament Federacije BiH u ime HDZ-a nosit će Mate Šimić, Marijan Klaić, Mijo Krešić, Zvonko Đaković, Josip Martić, Zdravko Marošević, Biljana Baban, Marinko Čavara, Jelka Milićević, Stanko Musa, Hrvoje Milošević i Petar Galić.

Od poznatijih imena na listi HDZ-a za Parlament FBiH nalaze se aktuelna ministrica finansija u Vladi Federacije BiH Jelka Milićević, predsjednik FBiH Marinko Čavara, ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić i predsjednik Vlade Posavskog kantona Marijan Klaić.

Na ovogodišnjim izborima u Zastupnički dom Parlamenta FBiH pokušat će ući i trenutni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić koji je u ranijem periodu, između ostalog, bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na listi za Parlament FBiH nalazi se i načelnik Vareša Zdravko Marošević i ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10 Petar Galić. 

Liste za kantonalne skupštine nosit će Tomislav Dujmović (Unsko-sanski kanton), Đuro Topić (Posavski kanton), Danijel Nikolić (Tuzlanski kanton), Ivo Tadić (Zeničko-dobojski kanton), Ilija Nakić (Srednjobosanski kanton), Nevenko Herceg (Hercegovačko-neretvanski kanton), Zdenko Ćosić (Zapadnohercegovački kanton), Dražen Trlin (Kanton Sarajevo) i Ivan Jozić (Kanton 10). 

Što se tiče izbornih listi iz Republike Srpske, nosioci listi HDZ-a bit će Dragan Juričević i Ivana Nadarević, dok će liste za Narodnu skupštinu RS-a nositi Mirko Pandža, Angela Ćorković, Marijan Kljajić i Ilija Filipović.