Pozorište lutaka u Mostaru pobjednik Bugojanskog lutkarskog bijenala

.
Na sinoć završenom 11. Bijenalu lutkarstva u Bugojnu, Pozorište lutaka iz Mostara ostvarilo je veliki uspjeh. Mostarski lutkari su sa predstavom "Bajka o izgubljenom vremenu" Tamare Kučinović osvojili nagradu za najbolju predstavu.

Stručni žiri je bio jednoglasan u ocjeni da je Pozorište lutaka ponudilo najcjelovitiju i najzaokruženiju lutkarsku predstavu. Osim pohvala za režiju Tamari Kučinović, scenografiju i lutke Aleni Pavlović, žiri je posebno istakao superiornu igru mostarskih lutkara iz ansambla predstave kojeg čine Igor Vidačković, Serđo Radoš, Nina Popović, Fatima Kazazić Obad i Ali Kamer Aksoy.

Obrazloženje stučnog žirija: "Bajka o izgubljenom vremenu" izdvojila se kao impresivno umjetničko ostvarenje kojem doprinosi usklađenost svih elemenata predstave kao što je virtuozna glumačko-animacijska igra ansambla te likovnost lutaka i funkcionalnost scenografskih rješenja uz dominantan rediteljski postupak.

Na ovaj način, Pozorište lutaka iz Mostara nastavlja svoj niz uspjeha na domaćim i međunarodnim festivalima lutkarstva. Nastavlja se, tako, i sjajna tradicija ovog pozorišta, jer je to jedina teatarska kuća koja je prije rata dva puta osvojila nagradu za najbolju predstavu na Bijenalu lutkarstva u Bugojnu. Rezultati koji danas postiže ovo pozorište dokaz su da je lutkarstvo u Mostaru preživjelo teška vremena, nastavilo sa uspjesima, a mostarski lutkari zauzeli zapaženo mjesto na evropskoj lutkarskoj sceni.

Već danas, sa istom predstavom, lutkari putuju u Zagreb, na PIF, 54. međunarodni festival kazališta lutaka. A, uskoro sa predstavama "Dječak koji je sanjao more" u režiji Zijaha Sokolovića i "O nježnosti" u režiji Ines Pašić, učestvuju na značajnim međunarodnim festivalima, LutFest-u i MESS-u.

Izvor: